Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:20 do 12:55 sati, u mjestu Polje, gdje je gorilo zapaljeno sjeno. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačkoneretvanskli kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 11:20 do 12:10 sati, u Gabeli uz prometnicu, gdje je gorila trava i rastinje,
  • od 17:50 do 22:30 sati, u Doljanima (Glušci), gdje je gorila šuma i nisko rastinje, te
  • od 21:15 do 21:40 sati, u Adi, gdje je gorila trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:10 do 20:30 sati, u mjestu Grab, gdje je gorio  pomoćni gospodarski objekat – nadstrešnica za drva i ugalj. Izgorjela manja količina drva i djelom nadstrešnica, požar je gasilo 8 vatrogasca sa 3 vozila.

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:50 do 19:50 sati, gdje je gorjela je trava i nisko raslinje u mjestu Turčinovići, požar gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom. Opožarena je površina oko 5.000m² – 0,5 hektara.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara na vikendici, u naselju Šljivice. Požar je ugašen.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce odvezli jednu cisternu pitke vode u naselju Cvitović.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da je u naselju Uglješići, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeti u narednom periodu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građanina, da je na Rujištu uočio rep (krilca) granate.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Uspješno završena terenska NATO vježba „Srbija 2018“ koja je održana u periodu od 07.-12.10.2018. godine, u Republici Srbiji, u kojoj su učešće uzeli i 37 uposlenika Federalne upeave civilne zaštite,  a u okviru predstavnika Bosne i Hercegovine.

Kroz ovu Međunarodnu terensku vježbu, prema predviđenim scenarijima, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite pokazali su izuzetne rezultate u obavljanju određenih aktivnosti u okviru potrage, spašavanja i evakuacije ljudi i materijalnih dobara.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje, za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog pojave magle u kotlinama, u jutarnjim satima.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE