Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Hercegovačkoneretvanskli kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 15.15 do 16:45 sati na putu za Gorance gorjela trava i nisko rastinje,

–  od 20:10 do 20:30 sati u Sjevernom logoru gorio paviljon,

–  od 00:00 do 00:20 sati u ul. Stjepana Radića gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj imala je intervenciju na gašenju  požara trave i niskog rastinja kod pogona Održavanje RMU Kakanj.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju  požara stambenog objekta (kuće) u naselju Bradve. Povrijeđenih nije bilo, a manja materijalna šteta je nastala na namještaju jedne od prostorija.

 

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je četiri intervencije na gašenju požara:

– u mjestu Lisice, od 17:50 do 18:20 sati gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– u mijestu Doli, od 18:30  do 20:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– u mjestu Teskara, od 20:15 do 21:10 sati gorjela divlja deponija smeća. Požar su gasila četiri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– u Ljubuškom, od 18:15 do 19:20 sati gorjelo motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na motornom vozilu – kombi u mjestu Višća, jutros u 00:02 sata. Požar je ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u 16:00 sati u  mjestu Lohinja, gdje je gorio otpad. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton 10

Grad Livno. Zbog gorenja uglja pod zemljom na lokaciji u polju ispod Grboreza, mještani pomenutog mjesta upozoravaju na otežano disanje. Danas gusti dim smanjuje vidljivost na par metara na lokaciji od kanala ispod Orguza do farme na Brdima u Grborezima.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog nastavka radova na sanaciji kvara na vodovodnim instalacijama, potrošači naselja Ilići i danas mogu očekivati kratkotrajne obustave u vremenskom razdoblju od 08:00 do 14:00 sati.

Zbog pucanja cijevi potrošačima u ulici Augusta Šenoe također će doći do obustave vodoopskrbe u istom vremenskom razdoblju.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da je u ulici Nova Baruthana pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da je u ulici Biskupa Barišića, u podrumu stambene zgrade, pronađeno više komada nepoznatih eksplozivnih sredstava.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Čelić da je pronađena minobacačka granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE