Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:20 sati u Baćevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je sedam intervencija na gašenju požara, i to:

– od 08:25 do 09:05 sati, u Počitelju, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:10 do 10:40 sati, u Ševaš polju, gorjelo smeće uz M-17,

– od 10:50 do 11:10 sati, na Velikoj pijaci, gorjelo smeće,

– od 11:20 do 19:45 sati, na Počitelj brdu, gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 12:00 do 19:45 sati, na Bivoljem brdu i na Ševaš brdu, gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 17:00 do 17:40 sati, u Tasovčićima, gorjela trava uz M-17,

– od 00:05 do 02:00 sati gašenje požara na Ševaš polju.

U toku dana, između 11:20 i 12:00 sati pojavili su se požari na Počitelj brdu, Bivoljem brdu i Ševaš brdu, gdje je gorjela visoka šuma, trava i nisko rastinje. Bilo je ugroženo oko 400 stambenih i pomoćnih objekata. Uz velike napore PVJ (svo ljudstvo je bilo na terenu) i mještana navedenih naselja, požar je oko 19:45 sati stavljen pod kontrolu. U toku gašenja dva vatrogasca su zadobila lakše opekotine, a jedan vatrogasac se prilikom pada ugruvao. Nema saznjanja  da li  ima izgorjelih voćnjaka i ostalih poljoprivrednih kultura. Na požarištima su i dalje vatrogasci  koji prate stanje i gase  tinjajuće  panjeve. Na pojedinim mjestima požar se ponovno aktivirao. Tokom  požara  na  navedenim lokalitetima je izgorjelo oko 100 ha  šume i niskog rastinja.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do19:30 sati u Donjem Ograđeniku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinca općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara  od 03:00 do 06:20 sati na lokalitetu Dubrave, gdje je izgorjelo oko 0,5 ha trave i niskog rastinja.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Trnovac,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Duboki Potok,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 sati na lokalitetu Mostarska Vrata, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je gasilo šest vatrogasaca s tri vozila, a ugasili su ga oko 20:00 sati. Opožareno je oko 1 hektar površine.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju od 00:05-04:30 sati u mjestu Miostrah, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-štali. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju u mjestu Vozuća, gdje je došlo do požara na pomoćnom napuštenom objektu-šupa. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u stanu u ulici Branilaca.

 

ISPUŠTANJE ŠTETNIH I OTROVNIH MATERIJA

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. U popodnevnim satima, 12.08.2018.godine, Kantonalno tužiteljstvo obavješteno je od strane Glavnog federalnog vodnog inspektora da je opet došlo do ispuštanja otrovnih supstanci kroz ispust fabrike „GIKIL“ u rijeku Spreču.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitet Kovačevac pronađeno nepoznato ubojno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje će iznositi do 35 °C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE