Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, ima u toku intervenciju od 23:50 sati, u mjestu Abdići, gdje je došlo do požara na štali sa sijenom i kuruzani. Na licu mjesta se nalazi osam vatrogasaca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:10 do 14:00 sati, u Rodoču, gdje je gorila trava,
 • od 14:30 do 17:15 sati, na Dobrom Selu, gdje je gorila trava i rastinje, te
 • od 18:00 do 18:30 sati, u Raštanima, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je devet intervencija na gašenju požara, i to:

 • od 07:30 do 10:30 sati, u Ševaš Njivama, gdje je gorilo brdo,
 • od 12:05 do 12:45 sati, na Krču, gdje je gorio biljni otpad,
 • od 15:20 do 17:00 sati, u Bobanovom, gdje je gorila trava i rastinje,
 • od 17:45 do 18:00 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i rastinje,
 • od 18:00 do 19:30 sati, gorila je šuma i rastinje na Bivoljem Brdu,
 • od 19:40 do 20:30 sati, na Jasenici, gdje je gorio biljni otpad i rastinje,
 • od 19:55 do 20:25 sati, u Klepcima, gdje je gorila trava uz magistralu,
 • od 21:45 do 22:25 sati, u Bivoljem Polju, gdje je gorio otpadni materijal, vatra se proširila na nisko rastinje između kuća, te
 • od 22:45 do 23:20 sati, na Bivoljem Brdu, gdje je gorila trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara smreke, trave i nisko rastinja, u mjestu Dobro Selo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:00 do 21:05 sati, na lokalitetu Zaobilaznica, gdje je gorio otpadni materijal na divljem odlagalištu, a vatra se proširila na okolne površine. Opožareno je oko 1 dunum trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka i dijeja krova na privatnom stambenom objektu, u mjestu Brnjaci.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na požaru elektro-ormarića na vanjskoj rasvjeti u ul. 1 Zeničke brigade, te požar niskog rastinja i suhe trave u mjestu Krč, radi se o manjoj površini, požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manjie intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju termo izolacije u ugostiteljskom objektu, jedan izlazak na lice mjesta, po dojavi dima u stanu, jednu intervenciju na gašenju zapaljenih stvari na balkonu stana, te intervenciju na gašenju elektro instalacije.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno, imala je intervenciju na području rudnika Orguz, u vremenu od 17:50 do 20:30 sati, gdje je gorila deponija i trava oko pogona, te 14.08.2018.godine, od 03:20 do 05:00 sati, na istoj lokaciji, gdje je zahvaćena požarom zgrada i neki objekti pokraj zgrade, požar su gasila 4 vatrogasca sa vozilom.

Općina Bosansko Grahovo.  Izbio požar u 12:00 sati, u mjestu Pržine, gdje je gorila trava, požar je ugašen brzo uz nadzor djelatnika PPB Grahovo.

Takođe, intervencija u 17:15 sati, na Borovači, gdje je gorila trava i šuma, požar je ugašen, gasili su djelatnici DVD Korita, djelatnici Općinske službe civilne zaštite B. Grahovo i djelatnici Šumarije.

 

NEVRIJEME, JAK VJETAR

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzlu, je oko 22:30 sati, 13.08.2018 godine, zahvatilo snažno nevrijeme koje je  kratko trajalo, ali su jaki udari vjetra oborili nekoliko stabla te je oštećeno nekoliko automobila, krov na BKC-u, nekoliko stubova ulične Rasvjete, takođe došlo je do velike štete na poslovnim prostorijama Rudarskog instituta, vjetar je podigao dio krova zgrade, kojom prilikom je nastala velika šteta, oboreno je nekoliko stabala u krugu instituta. Oštećena su službena vozila Instituta.

Elektro-distribucija je imala dva ispada trafo stanica, te su naselja Kreka i Crvene Njive ostala bez el. energije. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla, imala je 14 tehničkih intervencija, od toga 11 na uklanjanju oborenih stabala.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 13.08.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Kalesija ne može ocijeniti.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno, u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je službenu zabilješku od strane PS Sanski Most, o postojanju eksplozivnog sredstva, radi se o ručnoj bombi pronađenoj na desnoj obali rijeke Sane, u blizini naselja Šehovci. Mjesto pronalaska obilježeno je trakom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane PS Stolac, o postojanju eksplozivnog sredstva, u mjestu Ošanjići, radi se o minobacačkoj granati.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje će iznositi od 33 do 36  °C, te za područje Unsko-sanskog kantona, gdje se očekuje grmljavina i padavine od 30  do 40 litara po metru kvadratnom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE