Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 12.06.2022. godine.

 Posavski kanton

Do sada na prostoru  Posavskog kantona od Korona virusa (COVID19), testirano je 9774 osoba od kojih je 4813 osoba pozitivno (4659 osoba je izliječeno, 153 osoba preminulo), a aktivno je jedna osoba.

 POPLAVE 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,31 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je viši za 44 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 9,00 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Nastavljene su aktivnosti na provođenju mjera otklanjanja posljedica od prirodne nesreće poplava koja je  zahvatila područje općine Tešanj.

U skladu sa Odlukom Štaba CZ o proglašenju stanja prirodne nesreće angažovane su i komisije za procjenu šteta.

POŽARI 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u imali su  devet manjih intervencija: pet intervencija na gašenju zapaljenog otpada u kontejnerima, gašenje zapaljenog automobila, dvije tehničke intervencije ( asistencija policiji nakon saobraćajnog udesa i izvlačenje osobe koja je upala u rijeku Miljacku) i intervenciju obezbjeđenja prilikom tankanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara gdje su gorjele plinske boce u vikendici u naselju Mulići. Požar je ugašen i boca je uklonjena iz objektata, na objektu nije bilo materijalne štete.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:45 do 21:05 sati, gdje je gorio otpadni materijal na Musali.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 10:15 do 10:40 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Tresani.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara

od 19:40 do 20:45 sati, gdje je gorio ugostiteljski objekat u Čelebićima.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 14:55 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje na Zlatama.

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. PVJ Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara u skladištu trgovačkog centra „Bingo“. Požar je ugašen.

 Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije od 12:45 do 13:50 sati, na spašavanju starije ženske osobe od utapanja u rijeci Neretvi, te

od 14:10 do 14:30 sati, uklanjanje stabla sa ceste u Čeljevu.

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 17:25 do 19:20 sati, na uklanjanju stabla ispred ugostiteljskog objekta Borik u Željuši.

O S T A L O

 Potraga za nastalom osobom

 Zeničko-dobojski kanton

U Begovom hanu kod Žepča nestala je Ismeta Bečić (1963).

GSS Žepče na poziv porodice odazvala se i pokrenula ja akciju potrage i spašavanja.

U akciji učestvuju pored GSS Žepče i GSS Ilidža, HGSS Čitluk i Čapljina

U traganju se koriste psi tragači i dronovi kao i posade čamaca za traganje na vodi i pod vodom, a očekuje se dolazak timova GSS-a, iz cijele zemlje.

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR