Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,45 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          335 cm (normalno stanje), jučer 484 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          183 cm (normalno stanje), jučer 234 cm,

–   Orašje ——————————————         456 cm (normalno stanje), jučer 508 cm.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od od 22:10 do 23:00 sati,  na Gorancima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljene trave.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara, u ul. Bogumilska, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju  požara  na divljoj deponiji otpada, u ulici Bistua Nuova.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju  požara na putničkom motornom vozilu, na parkingu kod općine. Požari su ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju  požara, na lokalitetu Babanovca, gdje su gorjela drva. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 12.06.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Doboj Istok.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Na lokalitetu  Lendića izvršena je eutanazija 16 ovaca pozitivnih na brucelozu, vlasnika D. R. oboljelog od bruceloze. Prisutni na eutanaziji bili su: Kantonalni veterinarski inspektor, predstavnik Veterinarske stanice Jajce, predstavnik Službe CZ Jajce, predsjednik MZ Lendići, koordinator sa MZ, predstavnik „ČiZ” d.o.o. Jajce i predstavnik Službe privrede.

 

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Bužim, Travnik i Ilidža, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 131 eksplozivno sredstvo i 155 komada pješadijske municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 35°C., te očekivanih grmljavina za područje Tuzlanskog kantona.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE