Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 540 uzoraka, od čega je 27 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom kantonu.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 24 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 35 osoba. Pozitivno je 25 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9711 osoba, od kojih je 4790 pozitivno (4627 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 12.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod jedne osobe. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 12.05. na području BPK dvije osobe su aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), pod zdravstvenim nadzorom su dvije osobe, oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 12.05.2022.godine testirano je osam osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 11:09 do 13:05 sati u mjestu Čaglica, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Misurići, gdje je gorjelo putničko vozilo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 12:48 do 13:22  sati na lokalitet Zupčići, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski Kanton

Općina Banovići. Dana 12.5.2022. godine u 14,15 sati u MZ Grivice, naselje Čifluk prijavljena eksplozija i dim u blizini stambenih objekata. Službenici civilne zaštite i protivpožarne zaštite  izašli su na lice mjesta i ustanovili da na više mjesta iz nepoznatih razloga gori manja vatra a po navodima mještana dogodila se eksplozija a poslije eksplozije pojavio se plamen na više mjesta. O događaju obaviještena PS Banovići.

Dana 12.5.2022. godine u 20,45 sati u MZ Seona, naselje Rijeka došlo je do požara niskog rastinja na manjoj površini u obilježenom minskom polju. Vatrogasna jedinica je dežurala da se požar ne bi proširio na okolno područje. Požar se nakon izvjesnog vremena sam ugasio.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: jednu intervenciju na gašenju starog otpada na otvorenom prostoru, tri obezbjeđenja i jednu tehničku intervenciju.

 

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA  

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 12.05.2022 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice dok na lokalitetu Mobilna: Kalesija nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR