Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 476 uzoraka, od čega je 26 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom kantonu.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9722 osoba, od kojih je 4795 pozitivno (4630 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 12 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 13.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod četiri osobe. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 13.05. na području BPK jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3957 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji otpada.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica učestvovala je kao ispomoć u gašenju požara u krugu fabrike „Natron“ Maglaj u ZE-DO kantonu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u fabrici „Natron-Hayat“. Požar je nastao u skladišnom dijelu gdje se nalazi stari papir. Požar je lokalizovan radi se i dalje na njegovom gašenju. Pričinjena je veća materijalna šteta. Pored vatrogasne jedinice Maglaj u pomoć su pritekle i vatrogasne jedinice iz Zenice, Tešnja, Zavidovića i Žepča.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara u firmi Termika d.o.o. Zenica u mjestu Perin Han. Požar je ugašen i nije pričinjena veća materijalna šteta, te jednu intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu prilikom saobraćajne nesreće u mjestu Stranjani kao i ispomoć u općinu Maglaj gdje je došlo do požara u fabrici „Natron-Hayat“.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići  poslana je na ispomoć u Maglaj gdje je došlo do požara u fabrici „Natron-Hayat“.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervencije na gašenju požara na putničkom motornom vozilu u mjestu  Gornji Tabaci i poslana je na ispomoć u Maglaj gdje je došlo do požara u fabrici „Natron-Hayat“.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intevenciju na gašenju požara u ugostiteljskom objektu na Veletržnici. Požar je ugašen.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio BiH zbog očekivanog olujnog vremena sa grmljavinom u planinskim predjelima i otvorenim terenima.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR