Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1405 uzoraka, od čega su 43 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 36 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je sedam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Pozitivne su 33 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9707 osoba, od kojih je 4787 pozitivno (4627 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 11.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod 19 osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 11.05. na području BPK dvije osobe su aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), pod zdravstvenim nadzorom su četiri osobe, oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 11.05.2022.godine testirano je osam osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Koprivna, gdje je gorio otpadni materijal.

 

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Blatuša.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u naselju Kujavče.

 

Tuzlanski Kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u ulici Husinski rudara.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su dvije manje intervencije, od čega jednu tehničku. U 19:10 sati, zaprimljena je dojava o požaru u vikendici u ulici Tjepovački put br:236, a požar je lokalizovan u 19:40 sati. U gašenju požara je učestvovalo 5 vatrogasaca sa dva vozila. Tehnička intervencija se odnosi na obezbjeđenje radova na gasovodu.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. DVD Stolac i Komunalno Stolac nastavljaju aktivnosti uklanjanja žbuke, crijepa i dimnjaka. Do sada su 498 osoba prijavilo materijalnu štetu. Povjerenstvo za procjenu nastale štete (4 tima) nastavlja sa radom.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara je imala intervenciju od 22:05 do 22:35 sati, na otvaranju vrata stana u ulici Z. Frankopana.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice je imala intervenciju na spašavanjui ugrožene životinje, na Obalnom Bulevaru.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 11.05.2022 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Mobilna: Kalesija, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice.

 

O S T A L O

 Potraga za nestalom osobom

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer su se četiri pripadnika GSS-a Široki Brijeg pridružila potražnoj akciji za nestalom muškom osobom M.K. (1947.) na Kupresu, koja je započela u ponedjeljak (9.5.2022. godine).

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR