Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 458 uzoraka, od čega su 22 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 43 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrirano je pet novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 28 osoba. Pozitivno je 26 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9707 osoba, od kojih je 4787 pozitivno (4627 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 10.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod 11 osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 10.05. na području BPK dvije osobe su aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), pod zdravstvenim nadzorom su četiri osobe, oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 10.05.2022.godine testirano je 10 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 7 manjih intervencija: gašenje manjeg požara u podvožnjaku, gašenje manjeg požara u stanu (2), gašenje dimnjaka na kući, gašenje automobila, obezbjeđenje nogometne utakmice i jednu tehničku intervenciju (asistencija medicinskim ekipama nakon saobraćajne nesreće).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:00 sati u Donjoj Jablanici, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:20 do 16:15 sati u Blizancima, gdje je gorio kontejner.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji otpada, u naselju Kruščica.

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Kiseljak imali su intervenciju na gašenju požara na lokaciji Banove Njive, gdje je gorio otpad. Požari  su ugašeni.

 

Tuzlanski Kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle je imala dvije intervencije, gašenje otpada u kontejneru te jednu tehničku intervenciju.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju kotlovnice, u kući na lokaciji Modrac.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. Vatrogasna  jedinica grada Stolac nastavlja sa aktivnostima na ukanjanju otpale žbuke, crijepa i dimnjaka. Do sada su 493 osobe prijavile materijalnu štetu. Povjerenstvo za procjenu nastale štete je počelo sa radom.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 10.05.2022 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice.

 

 

                                                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR