Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zborište, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila 2 vatrogasca sa jedim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:30 do 13:30 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 06:20 do 06:55 sati, u Čapljinskom polju, gdje je gorjela šaša.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:30 do 17:00 sati, u Bijakovićima, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje,

– od 13:15 do 15:05 sati,  u Markovcu, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i vinograd,

– od 18:40 do 20:00 sati,  u Čitluku kod brane, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i borova šuma.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 21:20 do 22:10 sati, u ul. Zuke Džumhura, gdje je  gorio dimnjak.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 11:30 do 13:00 sati, u selu Lug, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadno-hercegovački kanton

 Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je dvije intervencije na gašenju požara u Sovićima – Pejića Draga, gdje je gorjela trava na površini cca 1000 m2.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vojnići-Dole, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u Zagorju-Tolušići, gdje je gorjela trava i hrastova šuma površine cc 1 000 m2.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:00 do 18:00 sati, požar na Bošnjakovu brdu, gdje je gorjela trava i šuma,        opožareno cca 50 000 m2, požar je gasilo 10 vatrogasaca i 2 šumara s tri vatrogasna  vozila,

– od 15:00 do 15:30 sati,  požar na Trnu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

opožareno cca 3000 m2, požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– od 15:30 do 16:10 sati, požar na Vracama, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

opožareno cca 2000 m2, požar su gasila 4 vatrogasca s jednim vatrogasnim  vozilom,

– od 18:00 do 18:30 sati, požar na Brigu, gdje je gorjela šuma, opožareno cca 100 m2, požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom,

– od 19:20 do 20:30 sati, požar u Turčinovićima, gdje je gorjela trava i nisko  rastinje, opožareno cca 3000 m2, požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vatrogasnim  vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 12.02.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC, Lukavac, Živinice i Mobilna: Doboj Istok.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

Posavski kanton

 Općina Orašje. Dana 12.02.2020. godine, Federalna uprava civilne zaštite dobila je zahtjev od Kantonalne uprave civilne zaštite Posavskog kantona za angažovanje timova u potrazi za nestalom osobom, za koju se sumnjalo da je sa osobnim automobilom završio u rijeci Savi na prostoru MZ Vidovice, općina Orašje. Po dobijanju zahtjeva Federalna uprava civilne zaštite odmah je angažovala pripadnike jedinice za spašavanje pod vodom u cilju potrage za nestalom osobom. I pored loše vidljivosti ronioci su odmah po dolasku nakon prvog zarona pronašli automobil koji je uz pomoć teške mašine osigurane od lokalne zajednice izvučen iz rijeke Save na obalu.

Po izvlačenju vozila na obalu rijeke oko 17:30 sati, ustanovljeno je da se u njemu nalazi  tijelo jedne osobe, gdje će se nakon istražnih radnji utvrditi o kojoj se osobi radi.

Na terenu osim pripadnika jedinice za spašavanje pod vodom (FUCZ), bili su i pripadnici PU Sektora kriminalističke policije Odjela za istrage Orašje kao i pripadnici Policijske stanice Orašje, koji su osiguravali lokaciju na kojoj se vršila potraga i izvlačenje vozila.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona i Kantona 10, zbog očekivanog povremenog udara vjetra južnog smjera brzine 40 do 55 km/h.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE