Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI              

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,20 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme viši za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s. 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju  duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     399 cm (pripremno stanje),  jučer (453 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-     248 cm (normalno stanje), jučer (269cm),

–   Orašje ——————————————    490 cm (normalno stanje),  jučer (515 cm).

Zapadnohercegovački kanton

Dana 12.02.2019. godine, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, donijela je odluku o proglašenju prestanka redovnih mjera odbrane od poplava na poplavnim područjima rijeke TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat), te rijeke Vrioštice u općini Ljubuški.

 Srednjo-bosanski kanton

Na područjima pogođenim poplavama situacija u Kantonu se normalizuje. Na terenu su vatrogasci, ekipe civilne zaštite i predstavnici mjesnih zajednica koji pomažu stanovništvu  u saniranju nastalih šteta.

Općina Travnik. Prilikom bujičnih nanosa došlo je do potkopavanja stope mosta u naselju Goleš.

Aktivna je mehanizacija na lokacijama gdje se vrše hitne sanacije, oštećenja putnih komunikacija i klizišta. 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan. 

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih  intervencija i to: tri intervencije na gašenju zapaljenih automobila i četiri obezbjeđenja sportskih događaja u sklopu Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih „EYOF 2019“. 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Stari Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Divjak, gdje je gorio dimnjak, kao i dio krovne konstrukcije na stambenom objektu. 

SNIJEŽNE PADAVINE 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 199,  Han Pijesak 69, Čemerno 58, Ivan Sedlo 38, Sarajevo 16; Srebrenica 14, Bugojno 9, Jajce i Mrkonjić Grad 4, Gacko 3. 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima preko planinskih prevoja učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 Bosansko-podrinjski kanton

Snijeg koji pada slabim intezitetom na području Bosansko-podrinjskog kantona nije prouzrokovao probleme u odvijanju saobraćaja. Svi putni pravci su očišćeni i posuti abrazivnim materijalom, te se saobraćaj odvija nesmetano.

 Kanton Sarajevo

KJKP RAD:  Radi na posipanju saobraćajnica I, II, III i IV (koje su očišćene), a u toku noći je bilo angažovano 56 vozila, dok su od jutros na terenu angažovana 42 vozla na čišćenju saobraćajnica IV prioriteta i 110 radnika na ručnom čišćenju saobraćajnica i trotoara.

Kanton 10

U Kantona 10 snijeg pada smanjenim intenzitetom. Na području Kupresa visina snijega je od 10 do 30 cm. Povremeno dolazi do zastoja prometa  na pravcui Livno-Šuica-Kupres. Za promet je zatvorena lokalna prometnica Kupres-Vukovsko. Temperatura u jutarnjim satima na području općine Kupres je  -10 C.

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 Grad Bihać. Poslije izvršene osnovne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovoda“ Bihać i dalje se preporučuje potrošačima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće sa izvorišta Klokot, Žegar i Ostrovica, zbog povećane mutnoće vode i prisustva koliformnih bakterija.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine Gračanica. 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 12.02.2019 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Kladanj, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Bukinje, nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 O S T A L O 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Federalna uprava civilne zaštite sa potrebnom opremom, vozilima i teškim mašinama pruža podršku u okviru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019., na nekoliko lokacija na Bjelašnici, Igmanu i na području grada Sarajeva. 

Općina Busovača. Timovi Federalne uprave civilne zaštite, i dalje su angažovani na području Srednjobosanskog kantona, općina Busovača, na poslovima otklanjanja posljedica poplava i klizišta.

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, zbog jakog, povremeno i olujnog udara vjetra sjevernog smjera 50 do 70 km/h., te Žuti meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, zbog povremeno mogućih jakih udara vjetra sjevernog smjera 40 do 50 km/h.  

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE