Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Srednjobosanski kanton

Situacija na području Kantona se normalizuje. Na područjima pogođenim poplavama na terenu su vatrogasci, ekipe civilne zaštite i predstavnici mjesnih zajednica, koji pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,08 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,7 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju  duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-   453 cm (pripremno stanje),  jučer (453 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-     269 cm (normalno stanje), jučer (317cm),

–   Orašje ——————————————  515 cm (normalno stanje),  jučer (568 cm).

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 251 cm (jučer je iznosio 274 cm), što je znatno ispod nivoa od 280 cm, kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u ulici Glinska.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (drvena baraka), u naselju Koksara. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je manju intervenciju na gašenju požara na dimnjaku stambenog objekta, u ulici Goraždanska.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je dvije intervencije na gašenju požara na dimnjaku u ulici Zenička, na istom objektu.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je manju intervenciju na gašenju požara na dimnjaku stambenog objekta, u mjestu Porječani.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 15:15 do 17:50 sati, na Žovnici, gdje je gorio šleper.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 6 intervencija i to: dvije na gašenju dimnjaka i manjeg požara u napuštenom objektu i 4 intervencije na obezbjeđenju sportskih događaja u sklopu Evropskog olimpijskog festivala mladih „EYOF 2019“.

 

SNIJEŽNE PADAVINE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku noći došlo je do većih padavina snijega, te je otežan saobraćaj na magistralnim i regionalnim putnim pravcima. Lokalni putevi zatrpani snijegom, određeni putni pravci neprohodni. Dodatni problemi o prijavljenim kvarovima na mašinama koje čiste lokalne puteve (lomovi noževa).

Općina Vareš. Na svim putnim pravcima  saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog snijega koji je padao. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Snijeg  koji je počeo da pada jučer u popodnevim satima, bio je propraćen jakim vjetrom u pojedinim dijelovima mjesnih zajednica: Orahovice, Kraboriš, Osječani, Ilovača i Berič, tako da visina  snijega iznosi od 15 cm do 20 cm.

Općina Pale u Federaciji BiH. Snijeg koji je padao proteklog dana na području općine Pale u Federaciji BIH nije prouzrokovao probleme u odvijanju saobraćaja. Visina snijega kreće se od 5cm do 10 cm.

Općina Foča u Federaciji BiH. Kišne padavine praćene sa susniježicom i snijegom u visinskim predjelima ove lokalne zajednice  nisu prouzrokovale veće probleme osim kratkog prekida u napajanju električnom energijom a koji je u kratkom roku otklonjen.

 

Kanton Sarajevo

KJKP Rad: Na čišćenju saobraćajnica I i II prioriteta, kao i manjeg broja ulica III prioriteta, jučer je bilo angažovano 56 specijalizovanih vozila i 80 radnika na ručnom čišćenju. Od jutros u 04:00 sati, na terenu su 42 vozila koja rade na čišćenju saobraćajnica III i IV prioriteta i 110 radnika na ručnom čišćenju saobraćajnica i trotoara.

 

Kanton 10

Novi snijeg nošen jakim vjetrom prouzročio je povremene zastoje na magistralnoj prometnici M-16 Kupres i Šuicu.

Zastoje su prouzročili kamioni i tegljači koji nisu imali lance na pogonskim kotačima te su nakon intervencija zimskih službi zastoji su u poslijepodnevnim satima deblokirani.

Zbog snijega i jakog vjetra na snazi je obustava prometa za teretna vozila sa prikolicom i tegljače na putnom pravcu Glamoč-Mlinište.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara, na dalekovodima došlo do prekida napajanja el.energijom u nekim dijelovima općine Konjic. Bez napajanja el.energijom su naselja Homolje, Repovci, Bulatovići, Gobelovina, Stojkovići, Trešnjevica, Lisin, Glavatičevo i Lađanica.

 

Unsko-sanski kanton

Zbog snijega i kiše bilo je kraćih prekida u snabdijevanju električnom energijom, na području grada Cazina, te općina Sanski Most, Bosanski Petrovac i Ključ.

 

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećane izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać, potrošačima se i dalje preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 11.02.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna: Kladanj nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Federalna uprava civilne zaštite sa potrebnom opremom, vozilima i teškim mašinama pruža podršku u okviru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019 na nekoliko lokacija na Bjelašnici, Igmanu i na području grada Sarajeva.

 

Općina Busovača. Timovi Federalne uprave civilne zaštite, i dalje su angažovani na području Srednjobosanskog kantona, općina Busovača, na poslovima otklanjanja posljedica poplava i klizišta.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, zbog jakog, povremeno i olujnog udara vjetra sjevernog smjera 50 do 70 km/h., te Žuti meteoalarm za ostalo područje Federacije BiH, zbog povremeno mogućih jakih udara vjetra sjevernog smjera 40 do 50 km/h.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 201, Čemerno 55, Sarajevo 18, Bugojno 12, Mrkonjić Grad 6, Jajce 5, Tuzla 4, Livno i Gacko 3, Bihać 2.

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE