Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Na području Federacije BiH svi vodotokovi su u okviru svojih korita i za sada ne prijete izlijevanjem.

 

Srednjobosanski kanton

Situacija na području Kantona se normalizuje. Na područjima pogođenim poplavama na terenu su vatrogasci, ekipe civilne zaštite i predstavnici mjesnih zajednica koji pomažu stanovništvu  u saniranju nastalih šteta.

Iz općinske službe za civilnu zaštitu Bugojno dobili smo informaciju da se saobraća normalno  preko novosagrađenog mosta u Donjićima, na magistralnom putu Bugojno – Novi Travnik od dana, 10.02.2019.godine.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 20:10 do 22.00 sati u mjestu Gornji Srbljani, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila 2 vatrogasca sa  vozilom i mještani,

– u naselju Turija, gdje je gorio dimnjak.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u ul. Prvomajska.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 10:45 do 11:10 sati u Raštanima, gdje je gorio otpad,

– od 12:00 do 14:00 na Bišću polju, gdje je gorjela trava,

– od 16:50 do 17:20 sati u Cimu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 19:23 do 20:25 sati u mjestu Čelebići, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 21:10 do 21:45 sati u ul.Darivalaca krvi, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu,

– od 22:15 do 23:15 sati u ul.Doljanka, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u Grabovom Vrilu gdje je, gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 0,8 ha površine. Požar su gasila 4 vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: tri na gašenju zapaljenih dimnjaka i  dvije na gašenju trave.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara, jutros od 03:00 sata, Boračko jezero je bez napajanja električnom energijom. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog topljenja snijega i povećane izdašnosti vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać, potrošačima se i dalje preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez i dalje se povremeno obustavlja snabdijevanje vodom, zbog otklanjanja kvara na cjevovodu.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 10.02.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 10.02.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Bukinje, Mobilna: Kladanj ne može ocijeniti.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Federalna uprava civilne zaštite sa potrebnom opremom, vozilima i teškim mašinama  pruža podršku u okviru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala „EYOF 2019“ na nekoliko lokacija na Bjelašnici, Igmanu i na području grada Sarajeva.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite i dalje su angažovani na području Srednjobosanskog kantona, općina Busovača, na poslovima otklanjanja posljedica poplava i klizišta.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Nakon opsežne potrage za  nestalim El-Eminom Hadžićem na Ponijerima, u kojoj je učestvovalo 60 učesnika i to iz: FUCZ, GSS KUCZ ZDK-a, Služba CZ-Kakanj , PVJ, gorske službe iz Žepča, Policijske stanice, Dom zdravlja i građani, koja na žalost nije dala rezultate,  nastavljena je potraga smanjenim intenzitetom.  Provode se aktivnosti na prikupljanju svih relevantnih informacija koje bi mogle ukazati na nove tragove.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivanih novih padavina, koje će iznositi lokalno do 40 mm/l2, kao i jačih udara vjetra, koji mogu iznositi i do 65 km/h. Očekuju se i nove snježne padavine u drugom dijelu dana koje na planinama mogu iznositi do 30 cm novog snijega.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE