Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. PVJ grada Mostra imala je intervencije i to:

  • – od 07:50 do 11:30 sati, na Rujištu, gdje je gorilo nisko rastinje,
  • – od 07:50 do 12:30 sati, u Brasini (Velež), gdje je gorilo nisko rastinje,
  • – od 13:40 do 14:20 sati, u Ilićima, gdje je gorilo nisko rastinje, te
  • – od 13:50 do14:25 sati, u Kočinama, gdje je gorilo nisko rastinje

I  dalje su aktivni požari na Prenju, između Dabića poljane, Ratkamena i Rujišta, gdje gori trava i nisko rastinje.

Požar je i dalje aktivan na planini Velež, gdje gori nisko rastinje i trava. Zbog nepristupačnosti terena nije moguće gasiti ostatak požara.

Općina Konjic. Prema nformacijama dobivenih od strane Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic, požar je aktivan na području Ćesima (Prenj), gdje je zahvatio veću površinu trave i niskog rastinja. Intervencijom pripadnika vatrogasne jedinice općine Konjic, spriječeno je da vatra zahvati tri planinske kolibe. Pripadnici vatrogasne jedinice, ostali su na terenu do večernjih sati, jer je u toku dana vjetar ponovo aktivirao vatru  na pojedinim mjestima.

Požar na nepristupačnom terenu iznad sela Idbar, jučer je ugašen.

Općina Jablanica. I  dalje je aktivan požar iznad sela Rječica, gdje gori nisko rastinje i  hrastova šuma . Vatrogasci su intervenisali od 09:00 do 17:00 sati, kada su se vratili zbog  nepristupačnosti terena (litice).

Općina Prozor-Rama. Požar u rejonu Zimnjače koja pripada općini Prozor-Rama je ugašen, dok je dio požara na teritoriji općina Tomislavgrad i Kupres još aktivan.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju u vremenu od 16:55 do 17:35 sati, u mjestu Ripač, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju u vremenu od 15:30 do 18:00 sati, u mjestu Majetići, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Slavinovići. Požar je ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Jasenica. Požar je ugašen.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u Federaciji BiH. Dana, 12.12.2016. godine oko 03,05 sati, došlo je do požara na porodičnoj kući, čiji vlasnik Travar Murat je tom prilikom smrtno stradao. Odmah po dojavi na lice mjesta izašla su tri vatrogasca sa dva motorna vozila i odmah su pristupili gašenju požara. Požar je ugašen u 06,37 sati. Kuća je u potpunosti izgorjela. Uzrok požara će utvrditi nadležni organi.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su devet intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Pristigla dojava o požaru u 06:00 sati, na planini Tušnica, selo Stipanjići, gdje gori trava i nisko rastinje. Požar gase pripadnici Vatrogasnog društva Tomislavgrad i djelatnici Šumarije Tomislavgrad.

VODOSNABDIJEVANJE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.

Radna jedinica1:

Zbog radova neće biti vode u ul.Druge Bojne Rudničke, u vremenu od 08:00 do 14:00 sati .

Radna jedinica 2:

Zbog radova i kvara bez vode će biti ul.Ose Grebe Hrustafovića, ul.Hadžalića i sokak koji ide prema gradskom kupatilu, te ulica Osmana Džikića, u vremenu od 08:00 do 14:00 sati.

O S T A L O

Izvlačenje nastradale osobe iz kanjona rijeke Neretve

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Službenici policijske Uprave Konjic, su u subotu, dana 10.12.2016. godine, obaviješteni da je u mjestu Suhori (područje sela Gapići, šire područje Glavatičeva) uz rijeku Neretvu pronađeno NN beživotno tijelo, starosti oko 60 godina. Pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic i pripadnici GSS Konjic u prisustvu dežurnog tužioca HNK-a, su dana 11.12.2016 godine, izvršili izvlačenje tijela iz nepristupačnog terena kanjona rijeke Neretve. Službenici Policijske ispostave Glavatičevo, utvrdili su da je nastradali K. Đž. Rođen 1951 godine iz Sarajeva, te da se radi o nesretnom slučaju.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE