Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

 

 POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 01:00 do 07:30 sati u mjestu Čava, gdje je gorjela krovna konstrukcija na osnovnoj školi. Na ispomoć u gašenju požara bila su upućena i tri vatrogasca sa jednim vozilom iz općine B.Krupa. Prilikom gašenja jedna osoba je povrijeđena, a na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je jednu intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorio dimovodni kanal. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je jednu intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorio krov na kući. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog smeća u napuštenom objektu.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog obilnih padavina, na izvorištima Vrioštica u Ljubuškom i Grudsko Vrilo u Grudama,  došlo je do zamućenja vode, pa se voda prije upotrebe za piće treba prokuhati.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće i jednom sedmično u Bukve, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općine Vogošća i gradova Visoko, Goražde i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su četiri eksplozivna sredstva.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite već treću godinu zaredom stavila je na raspolaganje tim sa medicinarima, dva terenska vozila i opremu koji će pružiti podršku učesnicima Marša mira „Srebrenica – Vukovar 2019“, na trasi koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, sve do graničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10  zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi od 50 do 60 km/h. Takođe na području Kantona 10 očekuju se podavine 40 do 50 l/m2.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE