FUCZ i ove godine podrška Maršu mira “Srebrenica-Vukovar 2019”

Federalna uprava civilne zaštite Organizacionom odboru ovog Marša, već treću godinu zaredom, stavila je na raspolaganje tim sa medicinarom, dva terenska vozila i opremom koji će učesnicima pružiti podršku duž trase koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu sve do graničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom. Učesnici ovog Marša trebalo bi da stignu u Vukovar 18. novembra, na Dan sjećanja na žrtve pada ovog grada.

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH iz Srebrenice, preživjelih učesnika Marša smrti iz jula 1995. godine i Udruženja “Drina” iz Srebrenice danas je iz  Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari krenuo  Marš mira “Srebrenica – Vukovar 2019.”

Oko 30 učesnika krenulo je iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukama da se zločin više nikad, nigdje i nikome ne ponovi i da je moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice da odaju počast žrtvama Vukovara obzirom na činjenicu da građani Vukovara i drugih gradova širom R Hrvatske učešćem u Maršu mira Nezuk – Potočari i drugim aktivnostima odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.  Očekuje se da će se ovom Maršu, u mjestima kroz koja budu prolazili, priključiti još učesnika.

Kako bi učesnici Marša što lakše savladali put od Srebrenice do Vukovara tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa dva vozila, medicinarom i opremom (plinske boce s kuhalima, kišne kabanice, deke i dr.) pratit će kolonu duž trase kroz Bosnu i Hercegovinu sve do graničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom i biti im podrška stavljajući na raspolaganje Organizacionom odboru Marša mira svoje ljudske i materijalne kapacitete.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira „Srebrenica – Vukovar 2019“ je:

Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar.

Učesnici  Marša, kako je planirano, i ove godine, za sedam dana, prepješačit će oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara a u Vukovar bi trebali stići 18. novembra na Dan sjećanja na žrtve pada ovog grada.