Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Požar na lokalitetu Bolobanovo brdo, koji je bio aktivan dva dana, ugašen je jučer oko 15,20 sati. Površina zahvaćena požarom iznosi oko 15 ha, gorjela je šuma i nisko rastinje. Pad noćnih temperatura i jutarnja rosa znatno su doprinijeli smanjenju daljeg širenja požara. Angažovano je 12 pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic sa jednom cisternom, mještani iz okolnih sela i šumari. Trenutno nema opasnosti za dalje širenje požara.

Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH lokalizovan je i požar na lokalitetu Rapti-Bijela. Trenutno nema opasnosti za dalje širenje požara. Na terenu su pripadnici „Šumarstva Prenj“ i Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, koji vrše dalje nadgledanje požarišta.

Općina Prozor-Rama. Požar u predjelu planine Makljen i dalje je aktivan, širi se po nepristupačnom terenu, gori trava i nisko rastinje. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Rama“ su na terenu i prate kretanje požara. Nema neposredne opasnosti po ljude i materijalna dobra.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na Porimu-Rujište, gdje je došlo do ponovnog aktiviranja požara, koji je ugašen.

 

Kanton 10.

Općina Livno. Jučer, u 15,45 sati, došlo je do požara na štali obiteljskog gospodarstva, koja se nalazi na Ploči, u mjestu Podhum. Pričinjena je veća materijalna šteta. Pretpostavlja se da je izgorjelo oko 50 jarića i nekoliko rasplodnih jaraca. Još uvijek gori 2000 bala sijena i đubrivo koje se nalazi u štali. Požar su gasili pripadnici Vatrogasnog društva Livno sa jednim vatrogasnim vozilom, uz pomoć jedne cisterne za vodu Komunalnog preduzeća Livno. Uzroci požara za sada su nepoznati, uviđaj će biti izvršen tokom dana.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je u dva navrata intervenciju u mjestu Bravsko, u vremenu od 09:40-15:30 i od 17.09-19:40 sati. Gorjela je trava, nisko rastinje i manji dio borove šume. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom vatrogasne jedinice općine B.Petrovac i dva vatrogasca sa jednim vozilom ŠPD „Unsko-sanske šume“.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara visoke šume u mjestu Dabar. Pripadnici Vatrogasne jedinice su izašli na teren, ali nisu odmah intervenisali, jer jepodručje zahvaćenopožarom minirano. Kada se požar proširio izvan miniranog područja onda je i ugašen. Na teren su izašla tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača.Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju gašenja požara u naselju Turići, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Povrijeđenih nema, pričinjena je znatna materijalna šteta.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Široki Brijeg. U protekla 24 sata, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Široki Brijeg imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

-u periodu od 09:00 do 15:00 sati, u mjestu Dabil gašen je požar šume i niskog rastinja, te

-u periodu od 15:30 do 16:30 sati, u mjestu Gradac gašen je požar trave i niskog rastinja.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– građanin iz Širokog Brijega prijavio da se u Njivicama nalazi nepoznata eksplozivna naprava, te

– građanin iz Mostara prijavio da se u Kočinama nalazi nepoznata eksplozivna naprava.    

Obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane MUP-a kantona, da se u njihovim prostorijama nalazi više komada raznog NUS-a.

Obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite, koji je prijavljeni NUS preuzeo isti dan.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE