Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Na području općine, došlo je do izbijanja više požara od kojih su aktivna dva veća šumska požara i to: u rejonu Bijela – Rapti i rejon Šćavnice – Gornje Višnjevice.

U rejonu Rapti, požar na desnom krilu je lokalizovan, međutim zbog vjetra i suhog lišća ima tendenciju širenja prema Bijeloj. Teren je nepristupačan. Pripadnici šumarstva „Prenj“ nastoje ga lokalizovati.

Požar na lokalitetu Gornje Višnjevica (Šćavnice) i dalje je aktivan. Opožareno je oko 15 ha šume, trave i niskog rastinja. Vatrogasci su zajedno sa mještanima ugasili jedan dio požara, dok je krak na Bolobanovom brdu još aktivan.

Prema jutrošnjoj informaciji iz Općinske službe civilne zaštite Konjic, ističe se da je stanje na požarištu jutros bez bitnijih promjena u odnosu na sinoć.

Općina Prozor-Rama. Dana, 10.11.2015 godine, u 08:00 sati, vatrogasci su primili dojavu da u predjelu planine Makljen gori trava i nisko rastinje. Vatrogasci DVD „Rama“ odmah su izašli na požarište ali zbog nepristupačnosti terena nisu uspjeli ugasiti požar. Požar se trenutno drži pod nadzorom. Nisu ugroženi ljudi i imovina.

 

Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. U proteklom periodu, VD Tomislavgrad imalo je tri intervencije i to:

  • – Dana, 09.11.2015.godine, intervencija VD Tomislavgrad, u periodu od 19:15 do 20:00 sati, na gašenju požara u Oplećanima u kojem je gorjela trava.
  • – Dana, 09.11.2015.godine, u 21:50 sati, dojava o požaru u Šujici da gori stara šumarska kućica. Požar ugašen u 23:50 sati.
  • – Dana, 10.11.2015.godine, u 13:30 sati, požar na Ćavarovu Stanu gdje gori borovina i topole. Požar ugašen u 15:20 sati. Intervencija Vatrogasnog društva sa 2 vozila i tri vatrogasca.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Dana, 10.11.2015.godine, VJ Cazin imala je intervenciju u periodu od 16:50 do 18:23 sati, u mjestu Perčin gdje je gorjela šuma. Požar lokalizovan i ugašen.

Općina Sanski Most. U protekla 24 sata, VJ Sanski Most imala je jednu intervenciju u periodu od 16:45 do 21:30 sati, u mjestu Grdanovac gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar lokalizovan i ugašen.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik.U protekla 24 sata, Vatrogasci TVJ Travnik imali su intervenciju u rejonu Kraljevice-Peševići. U požaru je gorjela vikendica i veća količina drva. Požar ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. U protekla 24 sata, VJ Lukavac ugasila je dva požara: sijeno u naselju Hrvati i šuma i nisko rastinje u naselju Mušići.

Općina Sapna. Dana, 10.11.2015.godine, u naselju Kraljevići došlo je do požara koji je zahvatio nisko rastinje. Navedeni požar su ugasili mještani.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalazaku NUS-a (ručna bomba) na lokalitetu „Carskih vinograda“, u blizini restorana „Brada“. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a i Sektor za deminiranje i uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a na lokaciji Stari Vitez. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a i Sektor za deminiranje i uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE