Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 11.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.940 uzoraka, od kojih je 138 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 58 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 4 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 78 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 48 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.682 osobe, od kojih je 1.802 pozitivno (1.691 osoba je izliječena, 105 osoba umrlo), a šest osoba je aktivno.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana, 11.08.2021.godine, uzorkovan je materijal kod 16 osoba na COVID-19, a prema rezultatima svi uzorci su negativni.

Zaključno sa 11.08.2021.godine, na području BPK-a jedna je aktivno zaražena osoba koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.  

 

Kanton 10

Dana, 10.08.2021.godine, testirano je 22 osoba na COVID-19,  prema rezultatima testiranja 3 osobe su pozitivne na virus COVID-19.

 

POŽARI  

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Zbog pojave velikih požara na području općine Tomislavgrad dana 06.08.2021. godine, proglašeno je stanje prirodne nesreće.

U poslijepodnevnim satima  probijena je požarna linija u mjestu Roško Polje.

Vjetar je promijenio smjer i vatru okrenuo prema kućama u Vojkovićima.

Jaka kiša i grad su ugasili požare na području cijele općine.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B. Petrovac, imala je intervenciju u mjestu Janjila, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ,  imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 16:15-17:00 sati, u mjestu Humići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 21:30-22:45 sati, također u mjestu Humići, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervencije na gašenju požara od 20:20 do 21:00 sati, u mjestu Ledinac, gdje je gorio automobil. Vozilo je izgorjelo u potpunosti. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 12:50 do 13:50 sati, u mjestu Donji Studenci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 500 m² površine. Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom,
 • od 15:50 do 16:40 sati, u mjestu Klobuk, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom, te
 • noćas u vremenu od 02:50 do 04:20 sati, u mjestu Klobuk, gdje je gorio automobil. Požar je nadziran a nije gašen zbog policijskog očevida. Požar su gasila 3 vatrogasca s dva vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je 3 intervencije i to:

 • Tehničku na spašavanju zaglavljene osobe u liftu u ul. Ezhera Eze Arnautovića br. 3.
 • na gašenju šumskog požara u mjestu Orahovica. Požar je ugašen, te
 • na gašenju automibila u ul. Crkvice br. 27. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:45 do 10:08 sati, u Franjevačkoj ulici, zbog dima u haustoru zgrade,
 • od 13:35 do 14:05 sati, na putu za Aluminij, gdje je gorio otpadni materijal,
 • od 14:55 do 15:25 sati, kod Carinskog mosta, gdje je gorjela trava, te
 • od 15:45 do 16:30 sati, u Ilićima, gdje je gorjela borova šuma.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 07:10 do 07:30 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 11:10 do 11:30 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpadni materijal i trava,
 • Jučer od 13:30 sati, ponovno se aktiviralo požarište kod brda Budisavine, jedan dio požarišta je nepristupačan zbog zagađenosti minama,  pa se nemože gasiti sa kopna.Vatrogasci su stalno na terenu i kontrolišu požarište, za sada nema ugroženog stanovništva,
 • od 15:30 do 15:50 sati, u Tasovčićima kod Veletržnice, gdje je gorjela trava i otpadni materijal,
 • od 16:05 do 17:55 sati, u Šurmancima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 17:37 do 18:35 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, gdje su spašeni plastenici i voćnjaci.

Općina Stolac. Usljed jakog vjetra oko 13:00 sati, došlo je do proširenja požara, u blizini naseljenih mjesta Stupišta i Zaušje. Požar trenutno ne prijeti kućama. Gori trava, nisko i visoko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na gore navedenim lokacijama. U toku jučerašnjeg dana na ispomoći u gašenju požara bili su i pripadnici PVJ Čapljina  i vlasnik jedne privatne cisterne. Na terenu se trenutno  nalaze pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Općina Jablanica. Jučer oko 15:50 sati, kod Komadinovog vrela, pojavio se požar ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja. Požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini Željezničke pruge. Gori šuma i nisko rastinje. U blizini nema ugroženog stanovništva.

U 08:00 sati iz OC Jablanica stigao zahtjev za pomoć u gašenju požara iz helikoptera OS BiH.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:25 do 14:30 sati, kod sela Duge, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 19:00 sati, na lokalitetu Zaušje-Lastva, gdje je gorjela šuma trava i nisko rastinje.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara

otpanog materijala, u mjestu Vitkovići. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez: Vatrogasci  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez, imali su intervenciju na lokalitetu Divjak, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik, imali suintervenciju na lokalitetu Zenjak u objektu, gdje je gorio elektro ormar sa osiguračima.

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Novi Travnik, imali su intervenciju u krugu firme „ADK“, gdje je gorjelo nisko raslinje. Požar  je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencije od čega:

 • na gašenju požara niskog rastinja na lokaciji Kiseljak, te
 • dvije tehničke intervencije.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik, imala je pet tehničkih intervencija.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je dvije intervencije, na gašenju niskog rastinja i trave na lokaciji Barice, te otpadnog materijala na lokaciji Višća. Požari su ugašeni.

Opština Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na lokaciji Bokavići-Kiseljak-Poljana. Požar  je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: jednu na na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog bojlera, te jednu na gašenju zapaljenog podruma u objektu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 11.08.2021 godine nije se mogao ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

O S T A L O

 

Potraga

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Jučer su članovi Službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom  općine Jajce, pronašli i izvršili izvlačenje beživotnog tijela mlađe muške osobe iz korita rijeke Vrbas u blizini vodopada, čiji je nestanak prijavljen PU Jajce 11.08.2021 godine, oko 08:30. Beživotno tijelo je pronađeno oko 16:30.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za područje Hercegovine, a za ostatak zemlje Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi 32°C do 38°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR