Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 10.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.814 uzoraka, od kojih je 115 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 58 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 10 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 82 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 48 osoba.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.677 osoba, od kojih je 1.801 pozitivan (1.691 osoba je izliječena, 105 osoba umrlo), a pet osoba je aktivno.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana, 10.08.2021.godine, uzorkovan je materijal kod 17 osoba na COVID-19, a prema rezultatima svi uzorci su negativni.

Zaključno sa 10.08.2021.godine, na području BPK-a jedna je aktivno zaražena osoba koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.  

Kanton 10

Dana, 10.08.2021.godine, testirana je 41 osoba na COVID-19,  prema rezultatima testiranja 13 osoba je pozitivno na virus COVID-19.

POŽARI 

 Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Na području općine Tomislavgrad požari su lokalizovani, u toku protekle noći vršen je nadzor na požarištima gdje je pričinjena veća materijalna šteta koja će se utvrditi nakon uviđaja i procjene.

Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Kočerim, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te jednu intervenciju na Trnu gdje je gorio otpad.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vitina i lokalitetu Bililo, gdje je gorjela trava i otpadni materijal na divljoj deponiji.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara suhe trave u krugu Kantonalne bolnice Zenica, te jednu intervenciju na gašenju suhe trave i niskog rastinja u naselju Kanal.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trava i nisko rastinje u naselju Čatići.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u: Trebižatu, podnožju brda Budisavina i Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara u Vidovićima i Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 14:13 do 18:03 sati, na Bolobanovom brdu, gdje je gorjela šuma.

Općina Stolac. Uslijed jakog vjetra, ponovo se proširio požar na području Stolovi – Crnoglav. Požar se širi  prema naseljenim mjestima Zaušje i Stupišta. Trenutno ne prijeti kućama. Na terenu su vatrogasci i lokalno stanovništvo.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog polja slame,ukupne površine cca 5 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa  imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vranjska, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Škrgići, gdje je gorio drveni elelektrični stub.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije i to: gašenje niskog rastinja, gašenje otpada u kontejneru i gašenje brvnare.

 O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za područje Hercegovine, a za ostatak zemlje Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi 32°C do 38°C.

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati uglavnom umjereno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.  Dnevna temperatura 30 do 35, na jugu do 35 °C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR