Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.08.2016. godine, do 10:00 sati

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Iz Općinske službe civilne zaštite Maglaj, dana 11.08.2016.godine, saopšteno je da je za dio područja općine Maglaj donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom, i to u mjesnim zajednicama: Kopice, Čobe, Novi Šeher, Domislica, Radojčići i dio Mjesne zajednice Liješnica – naselje Tujnica, na dan 10.08.2016.godine.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je sedam  intervencija na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 14:10 sati, u Blagaju gorila trava,

– od 17:05 do 17:45 sati, u Gnojnicama, gorila trava,

– od 21:10 do 22:55 sati, u Miljkovićima brdo, gorila trava i nisko rastinje,

– od 21:40 do 22:15 sati, u Ortiješu, gorilo nisko rastinje,

– od 22:40 do 23:50 sati, u Hodbini, gorila trava i nisko raslinje,

– od 04:45 do 06:05 sati, u Miljkovićima, ponovno gorila trava i nisko rastinje, te intervenciju potrage za utopljenikom od 17:35 do 18:30 sati, u mjestu Čekrk.

Općina  Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:50 do 17:35 sati, u Adi, gorila trava i rastinje i

– od 17:05 do 17:45 sati, u Ševaš Polju, gorio otpad i rastinje.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

A“ Tim FUCZ Sarajevom, vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a, na području općina Sapna i Lukavac.

„B“ Tim FUCZ obavljao je poslove deminiranja na zadatku „Sklopovi“,  na području općine Banovići.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 10.08.2016. god u 20:49 sati, iz Policijske stanice Mostar-Centar, stigla prijava o ranjavanju jedne osobe, od eksplozije NUS-a u naselju Šehovina. Prijava  proslijeđena Timu za uklanjanje NUS-a, FUCZ-e u Sarajevu i vođi deminerskog „ A“ tima Mostar.

Vođa deminerskog „ A“ tima Mostar,  izašao je sa ekipom na teren u 10:15 sati, te je nakon intenzivne pretrage, u 11:35 sati, pronašao mjesto eksplozije kazetne bombe (KB 1) s čime je upoznao MAC – Centar za uklanjanje mina, Mostar.

Općina Čapljina. Dana 11.08.2016. god. u 09:25 sati, od strane Policijske stanice Čapljina, pristigla je prijava o pronalasku dvije ručne bombe u mjestu Čeljevo, na obiteljskoj njivi.

Prijava  proslijeđena Timu za uklanjanje NUS-a, FUCZ-e u Sarajevu i vođi deminerskog „ A“ tima Mostar.

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni opertaivni centar civilne zaštite zaprimio je prijavu o postojanju nepoznatog NUS-a, na lokalitetu Ivan Sedla, Tarčin.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u toku današnjeg dana.

O S T A L O

Potraga za nestalom osobom

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 17:20 sati, od strane NN građanina, prijavljeno da je sa Starog mosta u Mostaru, u vodu skočilo muško NN lice i da nije izronilo. Utvrđeno je da se radi o licu Mevludinu Ibrahimoviću, rođenenom 1991. godine u Zvorniku, nastanjenom u Austriji. Na lice mjesta su izašle spasilačke ekipe, ali istog nisu pronašli do večernjih sati. Potraga će se nastaviti u toku današnjeg dana.

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Općinski operativni centar zaprimio je informaciju, da se u ul. Sagrdžije br. 22., urušio zid od stambenog objekta, koji je u privatnom vlasništvu, uslijed čega je došlo do prekida u odvijanju saobraćaja na tom lokalitetu. Općinska služba civilne zaštite, odmah je angažovala Službu za zaštitu od rušenja, koja je raščistila saobraćajnicu i zaštitila zid od daljnjeg urušavanja, tako da je uspostavljen saobraćaj u toku dana.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE