Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju u vremenu od 15:25 do 16:40 sati, u Donjem Velikom Ograđeniku, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja, u vremenu od 09:50 do 11:30 i od 20:15 do 21:00 sati, u mjestu Ljuce.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju u vremenu od 16:00 do 17:00 sati, u Grudskom Vrilu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

površine oko 1000 m2  požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog kamiona, jednu na gašenju otpadnog materijala, te jednu na gašenju napuštenog objekta (štala).

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Požar na deponiji otpadnog materijala u Koritima, gase  djelatnici OSCZ Bosansko Grahovo, DVD Korita, i djelatnici Šumarije Bosansko Grahovo.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Žepče i grada Zenice timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 655 komada municije 7.62mm, 9 ručnih bombi, 4 komada metaka 12.7mm, te 3 okvira za automatsku pušku.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju povodom pronalaska tijela u rijeci Bosni kod Jalijskog mosta. Vatrogasci su iz rijeke izvukli muško tijelo, za sada nepoznate osobe.

 

Kanton 10

Potraga za nestalim Mićom Knežević, se nastavlja.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE