FUCZ i ove godine pružila podršku obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Timovi FUCZ sa ljudstvom, terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, šatorima i ostalom opremom bili su podrška učesnicima trodnevnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2019” koji su od ranog jutra 8. jula do poslijednevnih sati 10. jula 2019. godine prepješačili izvornu trasu smrti dugu oko 100 kilometara kojom su u ljeto 1995. godine prošli Srebreničani tražeći spas na slobodnoj teritoriji. Uspješno obavljajući sve zadatke od pružanja logističke podrške, medicinske pomoći i evakuacije za povrijeđene, transporta i podjele hrane i vode, pomoći učesnicima Marša u prelaženju najkritičnijih dijelova staze, uspostavljanje kampova za učesnike i podrška osmom Internacionalnom moto maratonu “Srebrenica 2019” i ovaj put su pokazali spremnost pripadnika FUCZ za sve izazove pred kojima se nađu.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine je pružila podršku učesnicima “Marša mira 2019” u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Osim što su čitavom trasom pružali podršku učesnicima da što lakše i bezbjednije pređu sve dionice “Marša mira 2019”, podizali kampove za učesnike u mjestima Liplje u općini Zvornik, u Mravinjcima,  u Konjević Polju, u općini Bratunac i Potočarima u općini Srebrenica, vrijedne ruke uposlenica i uposlenika FUCZ pobrinule su se da se pripremi i podijeli hrana i voda za sve učesnike koje su obezbijedile mnoge društveno odgovorne kompanije i nevladine organizacije, od kojih je jedna i Pomozi.ba.

Predstavnici FUCZ od početka su bili uključeni i u rad Organizacionog odbora i Pododbora za organizaciju “Marša mira” i učestvovali u svim aktivnostima oko pripreme za održavanje ovogodišnjeg Marša mira stavivši na raspolaganje kompletno ljudstvo, opremu i vozila.

Već 7. jula timovi FUCZ stigli su u Nezuk u općini Sapna, dovezli opremu, obavili potrebne pripreme i podigli kamp za učesnike ovogodišnjeg Marša mira. Isto jutro uspostavili su šatorski kamp sa medicinskom tačkom u mjestu Liplje u općini Zvornik gdje su kao podrška učesnicima Marša za dva dana podijelili između 8 i 10 hiljada sendviča i četiri hiljade litara vode.

Po kišnom vremenu u toku treće i posljednje etape ovogodišnjeg Marša mira Nezuk-Potočari na lokaciji između Bukve i Buljima s kolonom je na punkt FUCZ, gdje je bio direktor Fahrudin Solak, stigao i Federalni premijer Fadil Novalić, jedan od učesnika trodnevnog Marša koji se, zajedno sa ministrima Salkom Buvarevićem i Edinom Ramićem i ostalim učesnicima, kretao najzahtjevnijom dionicom trase od Kameničkog brda do Buljima u dužini od 10 kilometara. To je izvorna trasa iz jula 1995. godine na kojoj je organizovana prva zasjeda i ubistvo više od hiljadu civila, a toliko ih je i zarobljeno. Nakon kratkog odmora i razgovora sa direktorom Solakom, premijer Novalić i ministri Bukvarević i Ramić nastavili su put prema Potočarima.

Timovi FUCZ još prošle (2018.) godine u dva deminerska zadatka na lokaciji “Trasa Marš mira Nezuk”, deminirali su 45.000 m² sumnjive površine čime je prvi put omogućeno kretanje učesnika izvornom rutom kojom se u julu 1995. godine kretala kolona spasa iz Srebrenice prema slobodnoj teritoriji. Međutim, zbog loših vremenskih prilika organizatori Marša prošle godine nisu se opredijelili za ovu rutu.

FUCZ je i ove godine pružio podršku za preko pet stotina motociklista, učesnika osmog Internacionalnog moto maratona “Srebrenica 2019”, koji su, osim iz BiH, došli iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i velikog broja drugih evropskih zemalja. Nakon što su im na Ilidži uspostavili kamp u kome su prespavali, pripadnici FUCZ sa vozilima i prikolicama, te drugom potrebnom opremom, pratili su ih putem do Potočara kako bi im pružili podršku.
Za njih je FUCZ u Potočarima pripremila kamp sa pokretnom kuhinjom i medicinskom tačkom gdje su prespavali kako bi 11. jula prisustvovali komemoraciji i dženazi u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Medicinari FUCZ zbrinjavali su povrijeđene a vozila FUCZ pratila su ih i prevozila do medicinskih ekipa.

Petnaesti po redu Marš mira “Nezuk – Potočari 2019.ˮ i ove godine je, pored komemoracije i dženaze za 33 žrtve genocida, koja je jučer (11. jula) obavljena u Memorijalnom centru u Potočarima, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Uspješno obavljajući sve zadatke od pružanja logističke podrške, medicinske pomoći i evakuacije za povrijeđene, transporta i podjele hrane i vode, pomoći učesnicima marša u prelaženju najkritičnijih dijelova staze, uspostavljanje kampova i podrška osmom Internacionalnom moto maratonu “Srebrenica 2019” i ovaj put su pokazali spremnost pripadnika FUCZ za sve izazove pred kojima se nađu.