Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:05 do 20:45 sati, u Konaku, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u naselju Vučkovci – Kerep. Vozilo se zapalilo nakon saobraćajne nesreće, a u izvlačenju nastradalih učestvovala je i PVJ Srebrenik. Jedna osoba je smrtno stradala a tri osobe su zadobile povrede.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, u Industrijskoj ulici. Nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju od 16:00 do 17:00 sati, u Bobanovoj Dragi, gdje je gorilo putničko motorno vozilo, koje je u potpunosti izgorilo. Požar su gasila dva vatrogsca s vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na teretnom kamionu, u naselju Kanal. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju u MZ Kovači, selo Brkići, gdje je gorjela kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je tehničku intervenciju na  izvlačenju tijela smrtno stradale osobe (Z.H.) koju je zatrpao betonski zid,  koji se urušio nakon radova, na pomoćnom objektu u naselju Donji Srebrenik.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Orašje, te gradova Goražda i Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton 10

Potraga za nestalim Mićom Knežević, se nastavlja.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele BiH, zbog očekivane grmljavine.

 

 

                  

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE