Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 14:30 do 14:55 sati, u ul. Alekse Šantića gorio devastirani objekat,

– od 21:50 do 23:15 sati, na lokalitetu Podvelaža gorio el.stub.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 19:23 do 20:15 sati u naselju Struge, gdje je gorio el. stub.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 13:40 do 14:35 sati, gorio otpad pored puta za Crnicu.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 10:53 do 11:30 sati  u ul. Civilnih žrtava, gdje su gasili požar u stanu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u krugu poduzeća „Sirovinametal” gdje su gorjeli kablovi. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na  gašenju požara u naselju Klimenta, gdje je  gorjela  kuća. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju požara u 23:43 sati, u ulici Muhameda Riđanovića br.2, gdje je gorio dio stambene kuće-kuhinja. Požar je brzo ugašen, nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena je materijalna šteta. Na gašenju požara učestvovalo je 8 vatrogasaca sa dva specijalna vatrogasna vozila.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dobrovoljno vatrogasno društvo Tarčin angažovano je na otklanju posljedica jakog olujnog nevremena na prioritetnim objektima i saobraćajnicama u naselju Tarčin. Oštećeni krovovi stambenih objekata sanirani su crijepom i folijom tako da ne prokišnjavaju, dok su oborena stabla uklonjena sa važnijih saobraćajnica. U toku jučerašnjeg dana imali su 13  intervencija na otklanjanju posljedica olujnog nevremena i nastavit će i u toku današnjeg dana.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska  Krupa. Zbog kvara, jutros od 05:00 sati u prekidu je dio 10 kV dalekovoda Perna. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE