Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.253 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 40 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 233 osoba.

– Ukupno izliječenih 980 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Analizirani uzorci za 6 osoba od  10.06.2020.godine  su negativni na koronavirus (COVID-19). Dana 11.06.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 3 osobe. Rezultati se očekuju tokom dana.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most sedam lica pozitivni su na korona virus.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se sedam pacijenata. Pozitivnih na korona virus je pet, a za dva pacijenta se čeka rezultat testa.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je dana, 11.06.2020. godine održao sjednicu na kojoj je analizirao trenutno stanje na području Kantona Sarajevo uzrokovano povećanjem broja zaraženih koronavirusom (COVID-19) u Kantonu Sarajevo. Na sjednici su predstavnici  Kriznog štaba ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, informisali članove Štaba o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Kantona Sarajevo.S obzirom da je u posljednja dva dana došlo do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, kao i da se od strane građana, a posebno pravnih lica ne poštuje sve propisane epidemiološko-zaštite mjere i preporuke od nadležnih kriznih štabova ministarstava zdravstva, Štab je u cilju sprečavanju daljnjeg širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) na području Kantona Sarajevo, putem web stranice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, te putem Press službe Vlade Kantona Sarajevo, uputio apel svim pravnim i fizičkim licima da poštuje sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke kriznih štabova ministarstava zdravstva. Štab je u navedenom apelu, upozorio sva pravna lica da su u obavezi da poštuju i svakodnevno u svom radu primjenjuje sve propisane epidemiološko-zaštite mjere i preporuke koje su navedene u Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, broj: 01-33-3223/20 od 29.05.2020. godine, dok je građanima sugerisano, da poštuje sve propisane epidemiološko-zaštite mjere i preporuke koje su izdate od nadležnih kriznih štabova ministarstava zdravstva, a posebno na obavezu nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba  jer će tako najbolje zaštiti svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Štab je također, pozvao nadležne inspekcije organe, da u cilju zaštite zdravlja stanovništva na području Kantona Sarajevo, intenziviraju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz navedene Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski i održavanja propisane distance u zatvorenom prostoru kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri i sl., te da protiv onih pravnih lica koja se ne pridržavaju tih mjera izreknu odgovarajuće kazne. Štab je zaključio, da će u skladu sa svojim ovlaštenjima i dalje kontinuirano u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo, pratiti epidemiološku situaciju na području Kantona Sarajevo i  preduzimati neophodne mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) na području Kantona Sarajevo.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:

Dana 11.06.2020. god. testirana četiri nalaza na korona virus su negativni.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 17:05 sati, u mjestu Krehin Gradac, gdje je gorila stolarija.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest intervencija manjeg inteziteta (četiri na gašenju požara te dvije tehničke).

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara u 23:25 i 04:45 sati,  u industrijskoj zoni u preduzeću za otkup sekundarnih sirovina „CIBOS“, Zenica, gdje su gorjele sekundarne sirovine (otpadni metali). Požari su ugašeni.

Općina Maglaj: Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju  u 10:15 sati, u ulici Sulejmana Omerovića, gdje su vršili izvlačenje maloljetne osobe, koje se zaglavilo u liftu. Intervencija uspješno završena.

 

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Tokom proteklog dana (11.06.20) u popodnevnim satima (18 h) intezivne padavine uzrokovale su nove štete. U vodenom okruženju našlo se 10 stambenih i pomoćnih objekata u MZ Velika Brijesnica i MZ Lukavica Rijeka.

Grad Gračanica. Dana 11.06.2020. u popodnevnim satima oko 17:00 sati, dio područja grada Gračanica zahvatilo je nevrijeme  praćeno grmljavinom  i obilnim kišnim padavinama. Najteža situacija je bila u Donjoj Orahovici.

Naime usljed velikih količina padavina, odvodni kanali i propusti zbog začepljenja, neuređenosti, nedovoljne propusne moći za što je nadležna federalna direkcija za ceste, u pojasu oko magistralnog puta M-4 nisu bili u stanju primiti toliku količinu vode te je došlo plavljenja 2 stambena i 3 poslovna objekta kao i jedne trake saobraćajnice M-4, te je bio neophodan angažman i uposlenika PU Gračanica koji su regulisali saobraćaj.

Uništeni su djelomično, potkopani, izrovani na više dionica lokalni asfaltni i makadamski putevi, velike količine nanosa i posipnog materijala je nagomilano na svim putnim pravcima, saobraćaj se usporeno i otežano.

U ostalim dijelovima grada osim jakog pljuska i velikih količina padavina nije bilo plavljenja objekata osim  šteta na infrastrukturnim objektima.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 11.6.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Srebrenik ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog obilnih padavina voda je zamućena i nije preporučena za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

  

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Centar Sarajevo, Donji Vakuf i gradova Mostar, Visoko, Široki Brijeg i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 17 eksplozivnih sredstava i 3 komada pješačkog streljiva.

 

 

 

 

              OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE