Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.213 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 40 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 207 osoba.

– Ukupno izliječenih 966 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Analizirani uzorci za 32 osobe od  09.06.2020.godine  su negativni na koronavirus.

Dana, 10.06.2020.godine, uzorkovan je materijal za testiranje kod 6 osoba, za koje se  rezultati očekuju u toku dana.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalaze se tri pacijenta, od kojih su dva pozitivna na COVID 19, dok se za treću osobu čeka rezultat testa.

 

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 198,16 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 9,6 m3/s.

 

Općina Lukavac. Tokom jučerašnjeg dana većina putnih komunikacija je uspostavljena. Vršeno je uklanjanje zemlje i ostalog otpada sa puteva i putnih pojaseva, zatim je vršeno pranje javnih površina, te su se vršile pripreme za popis štete.

Trenutno je stanje stabilizirano. Nastavljaju se aktivnosti na otklanjanju poslijedica nevremena na ovom području, a vrše se i poslovi dezinfekcije terena gdje je osim JP Veterinarska stanica angažovana i jedinica civilne zaštite.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Lukavac angažovane su na poslovima vezano za utvrđivanje ispravnosti vode za piće.

U toku su aktivnosti na utvrđivanje visine preliminarne štete na infrastukturi, stambenim i drugim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

 

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjica, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:54 do 16:47 sati, gdje je gorio dio krova firme „Graewe-Tadiv“- Konjic.

 

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U naselju Bare, ulica Hajrudina Mešića bb, dana 10.6.2020. godine, došlo je do pojave klizišta dužine cca 30 metara i visine cca 20 metara. Klizište se pokrenulo kao posljedica izvođenja zemljanih radova bagerom (vršena iskopavanja zemljišta na parceli ispod samog klizišta), koje sada ugrožava nekoliko vikend objekata na pomenutoj lokaciji.

 

Općina Lukavac. Usljed nevremena koje je dana, 08.06.2020.godine, zahvatilo područje općine Lukavac, na području MZ-e: Berkovica, Gnojnica, Dobošnica Donja, Dobošnica Gornja i Kruševica, došlo je do aktiviranja klizišta na više lokaliteta na području navedenih mjesnih zajednica. Ekipe OpSlCZ-e Lukavac su na terenu i rade na evidentranju poslijedica nesreće.

Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite održanoj 09.06.2020.godine, proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane bujičnim poplavama i klizištima na području naprijed navedenih mjesnih zajednica.

 

VELIKO NEVRIJEME

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Dana, 10.6.2020.godine, u poslijepodnevnim satima jako nevrijeme sa velikim kišnim padavinama i gradom zahvatilo je područje općine Kalesija. Grad veličine lješnjaka do veličine oraha padao je oko 10 minuta, pri čemu je pričinjena veća materijalna šteta na vozilima i poljoprivrednim dobrima.

 

Grad Gračanica. Dana, 10.6.2020.godine, u poslijepodnevnim satima jako nevrijeme praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom, zahvatilo je područje Grada Gračanica, MZ-e Donja Orahovica, MZ-e Miričina i MZ-e Lukavica, uslijed čega je došlo do izlijevanja manjih lokalnih vodotoka koji su poplavili dio puta M – 4 Doboj-Tuzla, u naslju Miričina, radi čega je saobraćaj na pomenutoj dionici bio privremeno zatvoren. Uslijed izlijevanja lokalnih vodotoka oštećeno je više lokalnih puteva a na putnim komunikacijama ima dosta naplavinskih nanosa.

 

SAOBRAĆAJNE NESREĆE

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Sinoć, 10.6.2020.godine, u 23:20 sati, u naselju Kerep, došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedno lice izgubilo život. Pripadnici vatrogasne jedinice grada  Gradačca su u periodu od 23:20 do 02:45 sati, radili na izvlačenju tijela nastradlog lica, a zatim i na čišćenju puta nakon uklanjanja razbijenog vozila. Uviđaj su na licu mjesta obavili službenici PU Gradačac.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 10.6.2020 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Srebrenik ne može ocijeniti.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine, osim Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je na snazi Zeleni meteoalarm.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE