Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.183 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 40 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 178 osoba.

– Ukupno izliječeno 965 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 09.06.2020. godine, uzorkovan je materijal za testiranje kod 32 osobe. Prema informacijama koje smo dobili rezultati se očekuju tokom dana.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalaze se tri pacijenta, dva pozitivna na COVID 19, a za treću osobu se čeka rezultat testa.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10

Dana 09.06. 2020.godine, poslano je šest uzoraka za analizu na korona virus, svi uzorci su negativni.

 

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana 09.06.2020. u vremenu između 13:00 i 14:00 sati, zapadni dio područja grada Gračanica tj. MZ Lukavicu pogodilo je nevrijeme, praćeno grmljavinom gradom i obilnim kišnim padavinama.

Situacija je teška i alarmantna, kao što je bila prije samo jedan dan u MZ Miričina, i ovdje se ponovilo, jake bujične vode koje su se slivale sa sa Trebave nosile su sve pred sobom, poplavljeno je oko 20 stambenih i isto toliko pomoćnih objekata, kako nam je rekao jutros predsjednik vijeća MZ prijave još stižu.

Uništeni su djelomično, potkopani, izrovani svi lokalni i asvaltni makadamski putevi u toj MZ, velike količine nanosa i posipnog materijala je nagomilano na svim putnim pravcima, saobraća se dosta otežano.

Naime već juče po prestanku padavina i smirivanju situacije mašine su bile na terenu na čišćenju i odvozu na glavnoj saobraćajnici u MZ.

Veći dio MZ je bio pod vodom, dosta njiva sa zasijanim usjevima su uništeni, bašte sa povrćem, plastenici itd.

Očekujemo u toku dana više informacija, kada predsjednik vijeća MZ zajedno sa komisijom za procjenu šteta izadju teren.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 19:00 sati, u Željezničkoj ulici, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju, na gašenju požara na motornom vozilu, u mjestu Lokvine, požar je ugašen, pričinjena je materijalna šteta na vozilu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije manjeg inteziteta.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 09.06.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Srebrenik ne može ocijeniti.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine, osim Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je na snazi Zeleni meteoalarm.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Sanski Most 9; Bihać 10; Sarajevo-Bjelave 10; Zenica 4; Mostar 17; Jajce 15; Livno 11; Neum 3; Tuzla 3; Bjelašnica, 1.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE