Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.168 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 165 osoba.

– Ukupno izliječeno 964 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 08.06.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 7 osoba. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, svi analizirani uzorci su negativni na koronavirus (COVID-19 ).

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se jedna pozitivna pacijentica na COVID 19, iz općine Sanski Most.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Dana 09.06. 2020.godine poslano je šest uzoraka za analizu na korona virus. Jučer je stigao jedan nalaz i on je negativan.

 

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana 08.06.2020.godine, u popodnevnim satima veći dio urbanog područja Gračanice pogodilo je nevrijeme, praćeno grmljavinom i obilnim kišnim padavinama. Posebno izdvajamo MZ Miričina. Uposlenici službe za CZ grada Gračanica, po dojavi odmah su se uputili na lice mjesta. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, usljed jakog pljuska velike količine oborinskih voda zahvatilo je područje Donje Orahovice, Srednje i Donje Miričine. Snažne bujične vode napravile su znatne štete na lokalnim makadamskim putevima, bankine pored puteva su bukvalno odnešene. Ponovo se dešava da je zbog loše urađenih propusta i odvodnih kanala uz magistralni put M-4 poplavljeno oko dvadeset, što stambenih, što pomoćnih objekata, tačan broj još ne znamo dok komisija za procjene šteta ne izađe na teren.

Općina Lukavac. Prema informacijama Službe CZ općine Lukavac jučer, u popodnevnim satima, veliko nevrijeme pogodilo je područje i ove općine. Ogromna količina oborinskih voda je poplavila veliki broj stambenih i drugih objekata (za sada još neutvrđen broj). Poplavom je pogođeno 5 mjesnih zajednica sa oko 10.000 stanovnika: G.Dobošnica, D.Dobošnica, Kruševica, Berkovica i Gnojnica. U prekidu je veliki broj putnih komunikacija, ima srušenih i oštećenih mostova. U jednom period pod vodom je bio i magistralni put Doboj-Tuzla. Služba CZ je na terenu i pokušava ublažiti posljedice nevremena i pružiti pomoć stanovništvu, a na prijedlog Štaba CZ Načelnik općine Lukavac proglasio je stanje prirodne nesreće.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri veće intervencije na gašenju požara i to:

– Dana 08.06.0202.godine, u 17:17 sati, u ulici Muje Šejte br.119, općina Vogošća, gorjela je kuća. U gašenju požara učestvovao je 21 vatrogasac sa 6 vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 19:55 sati a potpuno likvidiran u 02:18 sati. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je veća materijalna šteta,

– Dana 08.06.0202.godine, u 19:00 sati ,u ulici Antuna Branka Šimića, općina Novi Grad, u stambenom objektu na 13 spratu gorio je stan. Brzom reakcijom vatrogasaca požar je likvidiran u 19:33 sati. U gašenju požara učestvovala su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Jedno lice je lakše povrijeđeno (posljedica gutanja dima). Pričinjena je materijlna šteta,

– Dana 09.06.0202.godine, u 01:46 sati, u ulici Pehlivanuša br.11, općina Centar, gorjelo je potkrovlje trospratnice. U gašenju požara učestvovalo je 13 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 02:35 sati a likvidiran u 04:48 sati. Jedna osoba je teže povrijeđena. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:45 do 12:35 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Žovnici,

– od 15:15 do 18:20 sati,  gorjela kuća u Hodbini.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. U popodnevnim satima dana 08.06.2020.godine, pojedine dijelove općine, naročito MZ Pašin Konak, MZ Brezik i MZ Gostović zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnom kišom i gradom.  Usljed obilne kiše, stvaranja bujica, te začepljenja odvoda i propusta pričinjena je šteta na lokalnim i nekategorisanim putevima.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. U općini Novi Travnik, usljed krara u naselju Vodovod, došlo je do nestanka električne energije u mjesnim zajednicama Kasapovići, Margetići, Vodovod, Pećine i Šenkovići. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Ilidža, Ilijaš i Kalesija timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žutu  meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE