Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 1.144 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 156 osoba.

– Ukupno izliječeno 949 osoba.

 

Srednjobosanski kanton

 Općina Kiseljak. Tokom vikenda potvrđena su 2 slučaja koronavirusa u Kiseljaku.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

U posljena 72 sata  na području BPK-a Goražde nije bilo novih testiranih osoba.

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, još uvijek se nalazi jedna pacijentica pozitivna na COVID 19, iz općine Sanski Most.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Breza. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara na str “Gurman” Breza. U sklopu restorana je i stambeni objekat. Intervencijom vatrogasne jedinice RMU”Breza”, DVD”Breza” i vatrogasaca iz Visokog požar je ugašen, a stambeni objekat je ostao neoštećen. Pričinjena je veća materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali  su intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenoj zgradi, u naselju Hrast. Požar ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije manjeg inteziteta.

  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju od 18:40 do 19:05 sati, na Lenjinovom šetalištu, gdje je gorio otpad.

 

 

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Područje grada Gradačac je dana 07.06.2020.godine, u periodu od 18:00 do 18:30 sati, zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom (veličine od klikera do oraha) i većom količinom kišnih padavina te, prema trenutno dostupnim podacima,  u mjesnim zajednicama Mionica I, Mionica Centar, Zeljina Donja i Srednja, Lukavac Gornji (dio), Bagdale i uže gradsko područje nanijelo značajnije štete u poljoprivredi, dok je više mjesnih zajednica djelimično zahvaćeno. Na području MZ Zeljina Donja registrovano je više odrona i snešenog posipnog materijala na regionalnu putnu saobraćajnicu Kerep – Zeljina Srednja.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 7.6.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog grmljavinskog nevremena.

 

 

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE