Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,49 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Grad Srebrenik. Dana 11.06.2019. godine, Gradonačelnik Grada Srebrenika, donio je odluku o prestanku stanja prirodne nesreće, izazvane poplavama.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          384 cm (normalno stanje), jučer 434 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          234 cm (normalno stanje), jučer 294 cm,

–   Orašje ——————————————         508 cm (normalno stanje), jučer 568 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Dana 10.06.2019. godine, Gradonačelnik Grada Cazina, donio je odluku o prestanku stanja prirodne nesreće, izazvane poplavama.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:50 do 17:00 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i sitno rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju otpadnog materijala na otvorenom prostoru.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Bosansko Grahovo, Ilidža, Neum i Busovača timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava. Pored navedenog tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršio je uništavanje 5 eksplozivnih sredstava na licu mjesta.

 

 O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 34°C., te očekivanih grmljavina za područje Sarajevskog kantona i Kantona 10.

 

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE