Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,52 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          434 cm (pripremno stanje), jučer 492 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-            294 cm (normalno stanje), jučer 361 cm,

–   Orašje ——————————————         568 cm (normalno stanje), jučer 630 cm.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i dvije manje intervencije na gašenju požara.

Veća intervencija je bila sinoć u 23:16 sati, na gašenju požara u napuštenoj kući, u ul. Berkuša mala br.91., Općina Stari Grad. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 00:05 sati, a likvidiran u 00:30 sati. Pričinjena je manja materijalna šteta. Manje intervencije su bile: jedna na gašenju zapaljenog automobila i jedna intervencija na gašenju poslovnog prostora.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:30 do 14:20 sati u ulici Rudarska, gorjela elektro instalacija,

– od 16:00 do 17:00 u Zaliku, gorjela plinska boca,

– od 21:55 do 22:20 sati u Vrapčićima, gorio automobil.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Ilidža, Novi Grad, Stari Grad, (Sarajevo), Cazin i Grada Zenice timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava i 2 komada sitne municije 7,62 mm.

 

OSTALO

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na izvlačenju tijela utopljene ženske osobe (stare oko 35 godina), koja se utopila u improvizovanom ribnjaku u mjestu Trepče. U intervenciji su učestvovala  dva vatrogasca. Istraga nadležnih organa je u toku.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 34°C.

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE