Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,55 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          492 cm (pripremno stanje), jučer 547 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          361 cm (pripremno stanje), jučer 415 cm,

–   Orašje ——————————————         630 cm (pripremno stanje), jučer 676 cm.

POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ljetinić, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 21:15 sati, u Sutini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

KLIZANJE TLA 

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok došlo je do reaktiviranja  tri klizišta. 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 09.06.2019 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Doboj Istok, nije mogao ocijeniti.

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI 

Kanton Sarajevo 

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 20.05.2019. do 26.05.2019. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 108 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: jedan amebiasis, tri angina streptoc. (streptokokna angina), 14 enterocolitis ac. (enterokolitis), 11 herpes zoster (šindre), jedan mononucleosis (mononucleoza), 45 morbilli (ospice, krzamak), 16 nosocomial infections (bolničke infekcije), jedan parotitis epid.,  jedan rubeola, sedam scabies (svrab, šuga), sedam scarlatina (šarlah) i jedan toxiinfectio al. (trovanje hranom). 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje. 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona zbog visokih temperatura koje se očekuju u narednom periodu.

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE