Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 197,57 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,30 m3/s.

Grad Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, iznosio je 299 cm, dok je juče u isto vrijeme iznosio 299 cm (redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm).

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          547 cm (pripremno stanje), jučer 588 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          415 cm (pripremno stanje), jučer 462 cm,

–   Orašje ——————————————         676 cm (pripremno stanje), jučer 715 cm.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju električnih instalacija, na privatnoj kući.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije, i to:  dvije na gašenju manjih požara na stambenim objektima te jednu na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:20 do 12:58 sati, u ul. Fra Lucijana Kordića, gdje je gorjela trava i otpad,
  • od 16:45 do 17:10 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorila trafo stanica.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju porodične kuće. Pričinjena je manja šteta. 

 

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Zbog zamućenosti voda sa vodovoda Resnik, nije upotrebljiva za piće.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, jutros je nastavila potragu za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni. Pripadnici timova za spašavanje na vodi,  raspoređeni u tri raft čamca, pretraživat će korito rijeke Bosne, od Begovog Hana do Maglaja.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE