Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,65 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,20 m3/s.

Grad Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, iznosio je 299 cm, dok je juče u isto vrijeme iznosio 299 cm (redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm).

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          588 cm (pripremno stanje), jučer 608 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          462 cm (pripremno stanje), jučer 489 cm,

–   Orašje ——————————————         715 cm (pripremno stanje), jučer 735 cm.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara štale, u mjestu Biškovići, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpadnog materijala na otvorenom prostoru, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpadnog materijala u devastiranom objektu i jednu tehničku intervenciju (asistencija nakon saobraćajnog udesa).

 

KLIZANJE TLA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Na području općine Bugojno i dalje su aktivna klizišta u MZ Rovna, Vileši, Gračanica i Drvetine.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Zbog zamućenosti voda sa vodovoda Resnik, nije upotrebljiva za piće.

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Busovača, Živinice, Visoko i Novi Grad (Sarajevo) timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 6 i uništili 12 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE