Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,72 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,20 m3/s.

Grad Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati iznosio je 299 cm, dok je juče u isto vrijeme iznosio 348 cm (redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm).

Na području općine Gračanica poplavljeno je oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          608 cm (pripremno stanje), jučer 609 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          489 cm (pripremno stanje), jučer 495 cm,

–   Orašje ——————————————         733 cm (pripremno stanje), jučer 735 cm.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija BBI-a banke  u ul. Maršala Tita br. 5 i prostorija Historijskog arhiva Sarajevo u  ul. Ferhadija br.13.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:25 do 14:15 sati, u Rodoču gorio otpad,

– od 19:15 do 19:40 sati, u Krpića ulici gorio otpad.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 21:00 sati u mjestu Kiševo, gdje je gorio putnički automobil.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 23:20 do 00:40 sati u mjestu Polje, gdje je gorjela napuštena hala firme „Agrokomerc“. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorio dimnjak na zgradi. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na izvlačenje nastradalog lica u firmi betonare „Bao-beton“ u Doglodima.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je u mjestu Radišići  tehničku intervenciju na čišćenja kolovoza, u kojoj je učestvovalo sedam vatrogasaca sa tri vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije tehničke intervencije:

– u ulici Zukići vršili su izvlačenje iz vode jedne muške osobe, koja je usljed nepažnje pala u rijeku Kočevu. Intervencija je uspješno završena i lice je upućeno u Kantonalnu bolnicu Zenica,

– u ulici Šestića put, imali su intervenciju na na otvaranju blindiranih vrata.

 

KLIZANJE TLA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Na području općine Bugojno i dalje su aktivna klizišta u MZ Rovna, Vileši, Gračanica i Drvetine.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Tešanj i Trnovo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uništili su 2 eksplozivna sredstva, a uklonili su jedno eksplozivno sredstvo.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Zbog zamućenosti voda sa vodovoda Resnik nije upotrebljiva za piće.

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

  

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE