Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05/06.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,20 m3/s.

Grad Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07 sati, iznosio je 348 cm(redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm).

Na području općine Gračanice poplavljeno je preko 80 ha zasijanog i obradivog poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču.

U protekla dva dana jako nevrijeme praćeno gradom veličine klikera je zabilježeno u MZ Rašljeva gdje su stradali poljoprivredni usjevi, od bujica su stradali propusti na više mjesta u MZ Prijeko Brdo,  MZ Lohinja kao i u MZ Orahovica. Bujica je odnijela posipni materijal, a stradali su i lokalni asfaltni putevi potkopavanjem.

U MZ Lohinja jedan stambeni objekat je poplavljen, a prekinute  su i vodovodne cijevi na lokalnom vodovodu.

Od jakih kiša, pljuskova, i ostale MZ na području općine Gračanica imale su problema sa bujičnim vodotocima.

U dane 4. i 5. juna, angažovana je mehanizacija u više MZ na čišćenju poplavljenih dvorišta, infrastrukturnih objekata, propusta, mostova, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija.

Ekipe Službe CZ su u ova dva dana obilazile teren i snimale situaciju, i preduzimale mjere zaštite i spašavanju materijalnih dobara. 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          609 cm (pripremno stanje), jučer 615 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          495 cm (pripremno stanje), jučer 499 cm,

–   Orašje ——————————————         735 cm (pripremno stanje), jučer 731  cm. 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 65 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  62 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 229 cm, jučer je iznosio 216 cm, (kritična tačka je 380 cm). 

Kanton Sarajevo

Dana 05.06.2019.godine, u popodnevnim satima (oko 16 sati), došlo je do obilnih kratkotrajnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, posebno općine: Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo (gdje je zabilježen i grad veličine lješnjaka). Od Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije bilo izdano nikakvo upozorenje za nadolazeće opasnosti od obilnih kišnih padavina. Uslijed kišnih padavina došlo je do pojave bujičnih i podzemnih voda, začepljenja šahtova, odvoda i slivnika, što je prouzrokovalo kratkotrajno plavljenje pojedinih saobraćajnica i ulijevanje vode u podrumske prostorije pojedinih objekata. Na terenu je pored direktora i ostalih uposlenika Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo bio i ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, koji je po položaju komandant Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo. Održavana je stalna komunikaciji sa ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo koja trenutno mijenja premijera Vlade Kantona Sarajevo.

Primjetan je bio izostanak i kašnjenje općinskih organa i službi, tako da su prvi reagovali pripadnici Uprave uključujući sva tehnička sredstva i ljudstvo, te rezervne snage Uprave. Po nalogu nadležnog kantonalnog ministra na otklanjanju posljedica su angažovana i kantonalna javna komunalna preduzeća.

Posebna pažnja je bila obraćena na ustanove u kojima su smještene ili trenutno borave tzv. ranjive kategorije, kao što su djeca, stare i iznemogle i bolesne osobe. U navedenim objektima kišne padavine nisu prouzrokovale nikakve štete.

Pripadnici Uprave su bili angažovani na ispumpavanju vode na slijedećim lokacijama:

  • Na području Općini Stari Grad, staro jezgo Baščaršije, prostorije Općinske službe civilne zaštite u ul. Zelenih beretki br .4., privatni stambeni objekta u ul. Sedrenik br. 70. (gdje su bile ugroženi stariji ljudi);
  • Na području Općine Centar, prostorije u suterenu zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje su bile poplavljene prostorije Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite i prostorije arhiva Vlade Kantona Sarajevo, podrumske prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, prostorije Ortopedije na Kliničkom univerzitetskom centru Sarajevo, ul. Bolnička bb, te podrumskih prostorije u ul. Branilaca Sarajeva na br.17. i 19, Skenderija br. 32. i ul. Gornja Breka bb;
  • Na području Općine Novi Grad, prostorije Službe za poslove sa strancima, terenski ured Sarajevo u ul. Braće Mulić 38., podrumske prostorije Doma zdravlja u ul. Bulevar Meše Selimovića bb, podvožnjak u Buća Potoku u ul. Alije Kučukalića bb i  u naselju Aneks u privatnim stambenim objektima i  na saobraćjanicama.
  • Na području Općine Novo Sarajevo, u naselju Vraca u privatnim stambenim objektima.

Na području Općine Novo Sarajevo u ul. Bihaćka bb došlo do urušavanje dijela zida stare   zgrade, gdje je intrevenisala ekipa nadležnog upravitelja.

Na području općina: Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo kišne padavine nisu prouzrokovale štete.

Srednjobosanski kanton 

Općina Travnik. U poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padavina došlo je do izlijevanja potoka u MZ Dolac što je prouzrokovalo plavljenje stambenih objekata i naselja oko Osnovne škole „Dolac”. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija.

Općina Donji Vakuf. Na području općine Donji Vakuf u poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padavina praćenih gradom došlo je do plavljenja određenog broja pomoćnih i stambenih objekata, te poljoprivrednih usijeva na području općine. U naselju Kamenjaća uslijed izlijevanja bujićnih potoka prekinut je saobračaj.

Općina Bugojno. Zbog  obilnih padavina na području općine Bugojno došlo je do prekida putne komunikacije MZ Drvetine, Goruša, Hum, Doganovci, Zanesovići i jednosatnog prekida na magistralnom putu Bugojno-Novi Travnik u poslijepodnevnim satima. Angažovana je mehanizacija, koja je jutros u  08:00 sati, osposobila saobračaj na navedenim komunikacijama. Također uslijed podzemnih voda i bujićnih potoka došlo je do plavljenja stambenih objekata na području općine u naselju Kamenjača, gdje je poplavljeno 5 kuća.

POŽARI 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je manju intervenciju na gašenju požara u tržnom centru Merkator. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton 

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u  ulici Željeznička, gdje su gorjele podrumske prostorije.

KLIZANJE TLA 

Srednjobosanski kanton 

Općina Fojnica. Uslijed obilnih padavina na području općine Fojnica došlo je do pojave klizišta na regionalnom putu Gromljak – Fojnica u MZ Šćitovo. Saobraćaja je bio obustavljen. Angažovana je mehanizacija, te je saobraćaj ponovo pušten.

Općina Jajce. Uslijed većih kišnih padavina došlo je do pojave odrona na lokalnom putu Bungići-Smionica u naselju Smionica (Bunar). Saobračaj je bio prekinut.

Općina Bugojno. Na području općine Bugojno došlo je do aktiviranja klizišta u: MZ Rovna, Vileši, Gračanica i Drvetine.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 Općina Ključ: Od 22:00 sati, u prekidu je 20 kV dv Sanica, zbog nevremena. Bez električne energije su: MZ-e Biljani, Sanica i Donja Sanica. 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE