Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 10.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.025 uzoraka, od kojih je 64 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona od COVID-19, testirano 5.368 osoba, od kojih je 1.726 osoba pozitivno  (1.534 osobe su izliječene, dok je 99 osoba umrlo), a aktivno je 93 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana nema novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 207 osoba. U samoizolaciji se nalazi 411 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Zaključno sa 10.05.2021.godine, na područu Kantona je 37 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1963 osoba, a 81 osoba je preminula.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle, ugasila je manji  požar  u podrumu, u ul. Fride Laufer.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jednica grada Srebrenika, ugasila je požar na šadrvanu u uluci 16 Muslimanske.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do12:30 sati, u blizini Novog groblja u Ljubuškom, gdje se se pojavio dim na osobnom vozilom, te brzom intervencijom vatrogasaca spriječen je požar. Na intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervenciju na gašenju požara Od 15:16 do 15:40 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje, u Vrapčićima.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • borove šume, u mjestu Palinovići, te
  • kablova, u kampu Banlozi. Požari su ugašeni ugašeni.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jednica grada Goražda, imala je intervencije na gašenju požara bjelogorične šume, u naselju Vranići, požar je ugašen u 15:00 sati, kao i dvije intervencije na lokalitetima Posestra i Pargani, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik, imali su  intervenciju na gašenju požara u mjestu Dolac, gdje je gorjela kotlovnica. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce, imali su intervenciju na gašenju požara na planini Hranče. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak: Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak, imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

–    u mjestu Gomionica, gdje je gorio krov kuće, te

–    u mjestu Solakovići, gdje je gorio dimnjak kuće. Požari su ugašeni.

Općina Bugojno: Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Vesela, gdje je gorio dimnjak kuće. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su  osam manjih intervencija: pet na gašenju otpadnog materijala, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju podrumskih prostorija i jednu na gašenju niskog rastinja.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 10.5.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH, u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 12 eksplozivnih sredstava.

 

 

                                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR