Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.05.2021.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 09.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.109 uzoraka, od kojih je 47 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona od COVID-19, testirano 5.336 osoba, od kojih je 1.711 osoba pozitivno  (1.503 osobe su izliječene, dok je 97 osoba umrlo), a aktivno je 111 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 3 novozaražene osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 231 osoba. U samoizolaciji se nalazi 593 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Zaključno sa 09.05.2021.godine, na područu Kantona je 38 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1957 osoba, a 80 osoba je preminulo.

 

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara kod starog hotela, u centru Živnica, gdje je su gorjele stare automobilske gume u kontejneru.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinca općine Banovići imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja, u naseju Tulovići, ukupne površine cca 10 duluma.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinca općine Kalesija imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Zelina, gdje je gorjelo 30 duluma niskog rastinja i borovih sadnica, te
  • u naselju Seljublje, gdje je gorjelo 3 duluma šikare.

Svi požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 22:00 sati, u mjestu Gornja Britvica, gdje je gorjela divlja deponija otpada i starih guma.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 20:30 do 21:00 sati, na lokalitetu Novo groblje, gdje je gorio otpad na odlagalištu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:05 do 16:05 sati, u Lišanima, gdje je gorjela trava i otpad,
  • od 15:20 do 15:40 sati, u Bakinoj Luci, gdje je gorio otpad,
  • od 19:45 do 20:30 sati, u Lišanima, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je  intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:30 sati, u Gornjoj Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinca grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 10:35 sati, u Metkovačkoj ulici, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u kontejneru, u blizini gradskih bazena.

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju vikendice, u naselju Ponijeri.

Grad Visoko. Vatrogasna jednica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu, u ul. Muderisa Bašića.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su  intervenciju na gašenju požara u mjestu Mudrike, gdje je gorio pomoćni objekt. Požar je ugašen.

 

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 9 manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, tri na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja, tri na gašenju zapaljenog otpada, te  intervenciju zbog pojave dima u stubištu zgrade.

 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most . Vatrogasna jednica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 18:20 sati, u mjestu Bravića Tavan, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je tehničku intervenciju od 17:05 do 18:15 sati, u mjestu Puškari, na izvlačenju unesrećenog i sapiranje kolovoza poslije saobraćajne nezgode. U saobraćajnoj nesreći jedno lice je smrtno stradalo.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 9.5.2021. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području općine Vogošća- Sarajevo, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je 1 eksplozivno sredstvo.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR