Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 11.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.012 uzoraka, od kojih je 153 pozitivno na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona od COVID-19, testirano 5.368 osoba, od kojih je 1.737 osoba pozitivno  (1.550 osobe su izliječene, dok je 99 osoba umrlo), a aktivno je 88 osoba.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 13 osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 194 osobe. U samoizolaciji se nalazi 275 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Zaključno sa 11.05.2021.godine, na područu Kantona je 34 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1968 osoba, a 81 osoba je preminula.

Kanton10

Dana 11.05.2021. god. na bolest COVID-19  testirano je 38 osoba, od toga 5 pozitivnih.

POŽARI  

Tuzlanski kanton

 Općina Banovići. Vatrogasna jediinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na separaciji na lokalitetu Oskova.

Grad Tuzla Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je dvije intervencije na gašenju požara  niskog rastinja na lokalitetima Ljubače i Gornja Obodnica.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Brig u blizini škole, gdje je gorjela borova šuma. Opožareno je cca 500 m2, požar su ugasila dva vatrogasca sa jedinim vatrogasnim vozilom.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervenciju na gašenju požara

od 12:13 do 13:10 sati,u zgradi u ulici akademika Ivana Zovke, te jednu intervenciju od 14:15 do 14:45 sati, na Musali gdje je gorio automobil.

Općina Konjic. Vagtrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 16:47 do 18:15 sati, na lokaciji Ovčari do željezničke stanice gdje je gorjela šuma.  Poža je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Donja Vraca. Požar je ugašen.

 Bosansko-podrinjski kanton

 Grad Goražde. Vatrogasna jednica grada Goražda, imala je intervencije na gašenju požara bjelogorične šume, na lokalitetu Gradac i Dub. Požari su ugašeni.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kuber, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su  12 manjih intervencija i to: jedna na gašenju zapaljenog bojlera u stanu, jedna na gašenju manje površine kuhinje u stanu, jedna na gašenju niskog rastinja, četiri na gašenju otpada u kontejneru, jedna na gašenju napuštenog devastiranog objekta, jedna na gašenju štale, jedna na gašenju otpada ispred poslovnog objekta, jedna na gašenju starih auto-guma i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 11.5.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice, na lokalitetu Lukavac je odgovorao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva i streljivo 100 komada.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Federacije BiH, zbog moguće grmljavine.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR