Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Ljubuški, imali su intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji auto guma. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:50 do 23:00 sati, gdje je gorio automobil na Fortici.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 10.04.2019.godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna: Kalesija odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE  

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Javno preduzeće ,,PARKOVI“ d.o.o. Ljubuški, izdalo je obavještenje o zamućenju vode na izvoru rijeke Vrioštice, u kojem se preporučuje da je vodu za piće potrebno prokuhavati prije upotrebe, do daljnjeg.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Iz Općinske službe CZ-e Bosanska Krupa, pristigla prijava o pronalasku nepoznatog ubojnog sredstva, u mjestu Halkići.

O primljenoj informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Iz Općinske službe CZ-e Gračanica, pristigla je prijava o pronalasku PM-3, kom. 1., u naselju Lukavica.

O primljenim informacijama obavješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. U mjestu Malkoč, pronađeno je nepoznato ubojno sredstvo 1 komad.

O primljenoj informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Jučer, u 09:15 sati, iz Općinske službe za CZ-e i vatrogastvo Konjic, pristigla je prijava o pronalasku nepoznatog ekslozivnog sredstva.

O primljenoj informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju iz Policijske stanice Novi Grad da se u njihovim prostorijama nalaze tri ručne bombe.

 

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeli u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, u neposrednoj blizini restorana „Titanik“.

U potrazi danas učestvuju uposlenici Federalne uprave civilne zaštite sa 14 ljudi (dva raft tima, medecinsko osoblje i ostali učesnici), sa dva raft čamca i kompletnom opremom. Pretragu će vršiti u oba korita rijeka Bosne i Lašve (te lijevu i desnu obalu), na dionicama Dusina–Zenica i Grablje-Lašvanska petlja-Zenica.

U potrazi još učestvuju i pripadnici policije ZDK-a sa jednim raft čamcem i posadom, na dionici od brane Zenica do naselja Nemila, te uposlenici CZ-e Zenica.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE