Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je  intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na objektu, u naselju Drafnići.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na stambenoj zgradi, požar je ugašen.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne  uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu intervenciju na gašenju manjeg požara na vikendici.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 09.04.2019.god. nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, na lokalitetu Mobilna: Kalesija je odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 25.03. do 31.03.2019. godine, na području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 107 slučaja zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 10 angina streptoc. (streptokokna angina), 16 enterocolitis ac. (enterokolitis), 9 herpes zoster (šindre), 50 morbili (ospice), 13 nosocomial infections (bolničke infekcije), 1 parotitis epid.(zaušnjaci), 1 erysipelas (crveni vjetar), 3 scabies (svrab, šuga), 2 scarlatina (šarlah), 1 mononucleosis, 1 Tbc (tuberkuloza).

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Javno preduzeće ,,PARKOVI“ d.o.o. Ljubuški, izdalo je obavijest o zamućenju vode na izvoru rijeke Vrioštice, vodu za piće potrebno je prokuhavati prije upotrebe, do daljnjeg.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to: u Općini Jajce, radi se o nepoznatom eksplozivnom sredstvu, u mjestu Bešpelj, te u Općini Travnik, u mjestu Skok, radi se o ručnoj bombi, više komada.

O primljenim informacijama obavješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, u neposrednoj blizini restorana „Titanik“. U potrazi učestvuju pripadnici policije ZDK-a, rodbina, prijatelji i dobrovoljci. Oba korita rijeke Bosne i Lašve detaljno se pretražuju. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, prate stanje na terenu i po prijemu novih informacija uključiće se u potragu za nestalom osobom.

 

Općina Zavidovići. Dana 09.04.2019. godine, u prijepodnevnim satima, oko 10:30 sati, pronađeno je tijelo ranije nestalog Vinka Vilića, u mjestu Dolina, od strane Rafting posade iz Žepča i Zavidovića.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE