Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brezici, gdje je gorjela plinska boca.

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala je intervenciju na gašenju požara  ul. Ludvika Kube, gdje je gorjela kotlovnica. 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Terzići, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak ima intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje gori privatna kuća. 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara porodične kuće u naselju Matina, na objektu je  pričinjena manja materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 13:30 sati, u ulici Suhi Dol, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ljubuški –Plantaža, gdje je gorio automobil. Požar je ugašen brzom intervencijom 5 vatrogasaca sa 2 vozila. Na vozilu je prouzrokovana manja materijalna šteta.

 Unskosanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara  stare napuštene kuće u naselju Izačić, zatim jednu intervenciju  na gašenju otpada  u naselju Hatinac i gašenje zapaljenog dimnjaka u mjestu Cerovačka Brda.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.04.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 08.04.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice. Kvalitet zraka za dan 08.04.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Mobilna: Kalesija.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Javno preduzeće ,,PARKOVI“ d.o.o. Ljubuški, izdalo je  obavijest o zamućenju vode na izvoru rijeke Vrioštice. Vodu do daljnjeg treba prokuhavati, a javnost će biti obavještena o ispravnosti i mogućnosti korištenja vode za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Kantonalni operativni centar primio je informaciju o pronalasku više komada eksplozivnih sredstava na lokalitetu Oborci.

Informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo i Tešanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vrše uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na lokalaitetu Buk opština Olovo i u mjestu Kalošević, opština Tešanj.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim  Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, u neposrednoj blizini restorana „Titanik“. U potrazi učestvuju pripadnici policije ZDK-a, rodbina, prijatelji i dobrovoljci. Oba korita rijeke Bosne i Lašve detaljno se pretražuju. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite prate stanje na terenu i po prijemu novih informacija uključiće se u potragu za nestalom osobom. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje: Kantona 10. Kantona Sarajevo, Unskosanskog kantona, Hercegovačkoneretvanskog kantona i Tuzlanskog kantona, zbog očekivane  grmljavine. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE