Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je dvije intervencije na gašenju požara u kojima je gorjela šuma, na manjim površinama, u naseljima: Doborovci i Donja Lohinja.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac, imala je tri intervencije na gašenju požara gdje je gorjela šuma u dva navrata na lokalitetu Huskići, te nisko rastinje u naselju Turija.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:32 do 13:30 sati, na lokalitetu Kolijevke, MZ-e Goražde III, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, i

– od 22:13 do 23:41 sati, također na lokalitetu Kolijevke, gdje je ponovno gorjela divlja deponija otpada. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, u naselju Vardište. Požar je ugašen.

Općina Zvidovići. Vatrogasna jedinica općine Zvidovići, imala je intervenciju u mjestu Brezovača (učestvovali kao ispomoć vatrogascima iz Banovića), pri gašenju požara na zapaljenom autobusu. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju od 14:20 do 15:00 sati na gašenju manjeg požara u stanu, u ul. K.Tomislava.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, i to: dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju napuštene kuće, te jednu tehničku intervenciju.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 07.04.2019 godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima, i to: Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je kvalitet zraka za dan 07.04.2019 godine, odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  U mjestu Zaselje pronađena je mina improvizirana (od vatrogasnog aparata od 10kg.).

Općina Travnik. U mjestu Turići pronađena je ručna bomba, dok je u mjestu Turbe pronađena jedna granata.

O primljenim informacijama obavješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim  Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, u neposrednoj blizini restorana „Titanik“. U potrazi učestvuju pripadnici policije ZDK-a, rodbina, prijatelji i dobrovoljci. Oba korita rijeke Bosne i Lašve detaljno se pretražuju. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite prate stanje na terenu i po prijemu novih informacija uključiće se u potragu za nestalom osobom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje centralne Bosne, zbog očekivane  grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE