Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brekovica, gdje je gorio pomoćni objekat-štala.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B.Krupa imala je intervenciju u Bosanskoj Otoci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Solana gdje se zapalilo stablo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine oko 15 duluma u naselju Stražbenica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (garaža) u ulici Hasana Duraševića. U požaru su izgorjela dva putnička vozila i jedan motocikl. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju divljih deponija smeća u naseljima Caparde i Devetak. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 00:10 do 01:20 sati, u Vukovarskoj ulici, gdje je gorio automobil. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Uzrok i šteta u ovom požaru nisu utvrđeni.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 21:30 sati, u naselju Pecara, gdje je gorio dimnjak. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju trave i niskog rastinja na području Podbrežja, Banlozi i kod kapije br.4 „Arcelor Mittala“.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Jablanica, gdje je gorjela štala.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Čifluk, gdje su gorjele bale sijena.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u kući.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Velika Kladuša, da je na njivi u mjestu Elezovići pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

  

POTRAGA ZA NASTALIM OSOBAMA

 

Kanton 10

Općina Drvar. Opsežna potraga za 69-godišnjom Vinkom Maksić iz naselja Mrđe kod Drvara, čiji je nestanak policiji prijavljen prije četiri dana, do sada nije dala rezultata. U potragu za nestalom ženom proteklih dana bili su uključeni pripadnici Policijske stanice Drvar, Općinska služba civilne zaštite Drvar, lokalno lovačko društvo, mještani, a na poziv Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite potrazi su se jučer priključili članovi GSS-a Kantona 10. U potrazi je učestvovalo 20 pripadnika GSS–a u BiH iz Kantona 10, Mostara, Čapljine i Posušja, sa tri tima s potražnim psima. Potraga je nastavljena i jutros. Na terenu su uz mještane, policiju i pripadnici pet stanica GSS-a, sa dvadeset dva spasioca i dva potražna psa.

Vinka Maksić posljednji put viđena je u nedjelju, 31.03.2019. godine, kada se iz kuće udaljila u nepoznatom pravcu, a njen nestanak prijavljen je u srijedu, 03.04.2019. godine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. I danas je nastavlljena potraga za nestalim Senahidom Čagom, koji je nestao u utorak, 02.04.2019. godine na području Lašve. Upotragu je, pored 32 uposlenika FUCZ uključeno oko 70 ljudi: Policija,  DVD Zenica, GSS Zenica, GSS Ilidža, Jedinica za zaštitu i spašavanje grada Zenice, Lovačko društvo, Raft klub “Žara” Zenica, mještani, prijatelji i rodbina. U potrazi su angažovani i ronioci, a potraga se vrši od brane u naselju Kanal, Grad Zenica uzvodno rijekom Bosnom prema ušću rijeke Lašve u Bosnu. Oba korita rijeke Bosne i Lašve detaljno se pretražuju.

Federalna uprava civilne zaštite učestvuje sa dva raft čamca sa posadom, timovima za pretragu na kopnu, kao i timom za digitalnu kartografiju.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje centralne Bosne, kao i za područje Hercegovine, zbog očekivane  grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE