Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju na gašenju požara trave, u mjestu Vrtoče.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jednica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu, u mjestu Todorovo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu, u ul. 16. Muslimanske.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja, u naselju Stjepan Polje.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:00 do 10:30 sati, u Krpića ulici, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 16:25 do 16:55 sati, u Dubrovačkoj ulici, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 17:00 do 17:20 sati, u ul. Stjepana Radića, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • od 17:30 do 17:45 sati, u ul. Kralja Petra Krešimira IV, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:35 do 19:30 sati, u Počitelju, gdje je gorjela instalacija na elektro stubu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:40 do 14:20 sati, u Rastovači, 2 vatrogasca s jednim vozilom, pogasili su požar na drvenoj kućici i na jednom obližnjem el. Stupcu,
  • od 14:30 do 15:30 sati, u Tribistovu, 2 vatrogasca s jednim vozilom, gasili su travu i borovu šumu. Opožareno je oko 1500 m2 površine,
  • od 16:00 do 16:30 sati, kod trafostanice u Posušju, opožareno oko 2500 m2 I ovaj požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 18:00 do 20:25 sati, u Tandarama (Podzavelim-Posušje), dva vatrogasca s jednim vozilom, pogasili su požar koji se primakao stambenim objektima. Ovaj požar je neovisan od onog požara, koji već nekoliko dana gori na nepristupačnom terenu na Zavelimu.Opožareno je oko 5000 m2 trave i niskog rastinja.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i tri manje intervencije.

Veću intervenciju imali su dana, 10.01.2020. godine u 09:46 sati, u ul. Franca Lehara br. 3., Općina Centar, gdje je došlo do požara u stanu na 15. spratu stambene zgrade. Požar je likvidiran u 10:45 sati. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je materijalna šteta.

Manje intervencije su: jedna na gašenju dimnjaka, te dvije na gašenju otpadnog materijala.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Banovići, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je minobacačku minu 60 mm 1 kom, te tromblonsku trenutnu minu 1 kom.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Han Pijesak 35, Bjelašnica 30, Srebrenica 12, Čemerno i Ivan Sedlo 8, Višegrad 5, Sarajevo 4.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE