Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju zapaljenog autobusa na južnoj magistrali u Tuzli.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Fakultetska, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:10 do 12:35 sati, u ul. Muje Pašića gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine  imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:05 sati, u Gabeli gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor Rama imala je od 10:30 do 15:00 sati intervenciju na gašenju odlagališta otpada.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je jednu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kadića, gdje je gorio dimovodni kanal na kući. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala jednu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Slimena, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je jednu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je od 14:30-16:40 sati intervenciju na gašenju požara u rasadniku u Vinjanima, gdje je gorjela suha trava na površini od oko 800 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 14:00-15:00 sati intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji smeća na Visokoj Glavici.  Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Reizovići, gdje je gorjela šupa za drva.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Livno imalo je od 15:45 do 16:50 sati intervenciju na gašenju požara u mjestu Glavice, gdje je gorjela trava.

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara kod pravoslavnog groblja, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju dimnjaka na privatnoj kući i jednu na gašenju kuhinjskog uređaja (napa).

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 09:05 do 10:10  sati u Gabela polju, gdje su vršili uklanjanje borova ispred crkve.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 09.01.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac, na lokalitetim  BKC i Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka dok se na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna: Doboj Istok nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području grada Mostar tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je 10 eksplozivnih sredstava i 1300 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

Kanton 10

Općina Kupres. Dana 20.12.2019.godine na području općine Kupres, u Zloselima, na pašnjaku ispod sela,  vukovi napali stado ovaca te usmrtili 25 ovaca. Zapisnik napravio dr.veterinarske medicine.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje centralne i istočne Bosne, zbog očekivanih niskih temperatura manjih od -5 °C, te u kotlinskim predjelima od -13°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE