Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju u vremenu od 00:15 do 04:15 sati, u mjestu Oštrelj, gdje je gorjela je stara napuštena baraka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Koprivna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je tri intervencije na gašenju požara,  i to:

  • od 09:50 do 10:30 sati, u Počitelju, gdje je gorio biljni otpad,
  • od 14:25 do 15:30 sati, na Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 16:20 do 18:15 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava i veća količina biljnog otpada.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju od 15:20 do 16:00 sati, u Vidovu polju, gdje je izgorjelo oko 0,1 ha trave, otpadnog materijala i niskog rastinja.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je  intervenciju na gašenju otpadnog materijala.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je jednu intervenciju u 8:45 mjesto Lukavac, gdje su gasili  krov kuće, pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno, imalo jednu intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje su gasili požar na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez, imalo jednu intervenciju na lokalitetu Đotline kuće (Brdo), gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije ( jedna veća i dvije manje ).

Veća intervencija je bila jučer u 14:08 sati, u ulici Nedima Filipovića, gdje je gašen požar na krovu objekta kompanije „Klas“. U gašenju je učestvovalo 19 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 14:41 sati a likvidiran u 15:35 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su bile na gašenju otpadnog materijala, te trave i otpadnog materijala na otvorenom prostoru.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina:  Busovače, Fojnice, Orašja, Glamoča, Hadžića-Sarajevo, Pala u FbiH, te grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 13 eksplozivnih sredstva, 2 metka, 2 komada pješačke municije, te motor od avio rakete 1kom.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE