Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:35 do 12:20 sati, na Rotimlji, požar na porodičnoj kući,

– od 18:05 do 18:35 sati, na lokaciji Dragovilje, gdje je gorjela trava i nisko raslinje(0,1 ha).

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Šabana Zahirovića, gdje je gorio stan.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara na plantaži, kod Ljubuškog, gdje je gorjela trava u polju. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 0,2 hektara površine. Nije bilo materijalne štete.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te DVD-e Vitez, jednom tjedno u naselje M. Mošunj.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na instalacijama u Zagrebačkoj ulici, ul. K. Zvonimira i ul.biskupa Buconjića, planirano je isključenje sa mreže u vremenskom periodu od 08:00 do 14:00 sati.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Novi Grad, Sanski Most, Lukavac, Busovača i grada Goražda, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) ukonili su 8 komada eksplozivnih sredstava i 280 komada municije kaliba 7.62x54mm.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

      OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE